Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Buggyra na startu sezony – nová dvojice pilotů i pozměněný vůz

Praha - Buggyra půjde do nové sezony mistrovství Evropy tahačů s novou dvojicí jezdců Adam Lacko, Jiří Forman i s výrazně pozměněným vozem. Cílem roudnické stáje je obhájit vítězství v Poháru konstruktérů, druhý muž uplynulého ročníku Lacko pak myslí i na první individuální triumf. Forman nahradí zkušeného Davida Vršeckého, který v Buggyře dělá šéfkonstruktéra a nově se přesune do čínského seriálu. Dvaadvacetiletý pilot dosud úspěšně závodil v motokárách.

"Je to pro mě splněný sen. Přestup z motokár do obrovského motorsportu, o který se zajímají desetitisíce lidí po celém světě. Samozřejmě je výhoda, že mám nahradit Davida Vršeckého a můj týmový parťák je Adam Lacko. To jsou jedni z nejlepších závodníků na světě a mám se od koho učit," řekl Forman.

"Auto je podobně živé jako motokára, samozřejmě je jiné a velké. Spoustu věcí se musím naučit a zatím mi nejdou. Ale myslím, že si zvykám a po tom testování jsem se už někam posunul," doplnil.

Vršecký mladého nástupce chválil. "Každé další testování je to o krůček lepší a lepší. Jsem nadšený, že přichází přímo z motokár a nebude tam mít nějaké zkreslené návyky. Jirka má před sebou dost slibnou kariéru, i když ten přechod není jednoduchý a čeká ho hodně práce," uvedl dvojnásobný evropský šampion.

Lacko chce úplně nejvýš

Jednatřicetiletý Lacko touží vylepšit druhé místo z minulého ročníku. Evropský šampionát měl českého vítěze naposledy v roce 2009 zásluhou Vršeckého. "Loni to pro mě byla asi nejúspěšnější sezona v tahačích a letos bychom znovu chtěli bojovat o první místo. Mohlo by to být jednodušší, protože nebude Albacete a Kiss pojede s mercedesem, kterému se loni nedařilo. To vypadá jako šance pro nás, ale uvidíme," konstatoval Lacko.

První z devíti závodů v sezoně, mezi kterými nechybí Most, se pojede na přelomu dubna a května v rakouském Spielbergu. "Red Bull Ring není úplně šťastná volba pro první závod, jsou tam opravdu jenom čtyři zatáčky a na tom se moc nepozná. Hodně se mění počasí, bude chladno a možná i pršet. Myslím, že se to rozlouskne až ve druhém závodě v Misanu," upozornil Lacko.

Forman se chce hlavně učit

Nováček Forman má mnohem skromnější cíle. "Sezona je pro mě pouze o tom, že se budu muset učit. Nedávám si cíl absolutně žádný. Budu se snažit sbírat nějaké body, abych Adamovi pomohl. Tlak cítím, protože jedu za Buggyru, od které se čeká, že pojede vepředu. Když budu jezdit vzadu, asi mě nikdo moc rád mít nebude. Ale snažím se na to nemyslet a dobře se připravit," řekl Forman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články