Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Brno uvidí soboj Stonera a Lorenza o vedení v MotoGP

Brno - Masarykův okruh v Brně v nedělí hostí jedenácté pokračování seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Jedním z hlavních taháků bude souboj vedoucího jezdce třídy MotoGP Australana Caseyho Stonera na hondě se Španělem Jorgem Lorenzem na yamaze. Stoner vyhrál letos už pět závodů a má před druhým Lorenzem náskok 20 bodů. Atrakcí pro domácí diváky bude premiérový start českého jezdce Karla Abrahama v královské kategorii MotoGP.

Vedle Abrahama se v Brně představí další tři čeští jezdci. Pravidelně startující Abrahama a Jakuba Kornfeila doplní na divoké karty Miroslav Popov a Ladislav Chmelíř, kteří se představí ve třídě do 125 ccm. Šanci startovat v MS měl i Lukáš Pešek, jenž se ale rozhodl přidělenou divokou kartu nevyužít.

Vedoucí jezdec MotoGP Stoner v Brně vyhrál pouze jednou, před čtyřmi lety. "Na nedělní závod se těším, odpočinul jsem si u přátel v Kalifornii. Brněnský okruh se mi líbí, je rychlý. Očekávám vyrovnaný závod. V trénincích budeme pracovat na odstranění problémů, které jsme měli v rychlých zatáčkách. A hlavně budeme hledat cestu jak zvítězit a zvýšit bodový náskok," poznamenal na tiskové konferenci Stoner.

Obhájce titulu mistra světa Lorenzo před rokem právě v Brně vyhrál a nastartoval svou vítěznou cestu. "Byl bych rád, kdyby se mi podařilo podobný úspěch zopakovat. Prvním cílem je snížit Stonerův bodový náskok," nastínil Lorenzo, jenž v posledních třech závodech umazal ze ztráty na Stonera osm bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno se připravuje na závody motocyklů

Zopakuje Rossi 15 let starý triumf?

Na své první letošní vítězství čeká miláček brněnských diváků Ital Valentino Rossi, který se stále ještě sžívá se svým novým strojem Ducati a zatím s výjimkou třetího místa ve Francii letos nevystoupil na stupně vítězů. S brněnským okruhem je však úzce svázán, neboť zde před 15 lety dosáhl své první pole position a také prvního vítězství.

Valentino Rossi o svém prvním vítězství:

"Od té doby uplynulo hodně času a ušel jsem velký kus cesty. Nyní se ale musím zaměřit na dosažení co nejlepších výsledků na ducati."

"Rossiho problém je, že jezdil velmi dlouho na hondě a yamaze. Všichni odborníci říkají, že jsou to zcela jiné stroje než Ducati," uvedl Abraham, jenž sedlá stroj stejné značky. "Má problém se adaptovat. Rossi je ale super pilot a věřím, že se mu to podaří," dodal Abraham na adresu fenomenálního Itala.

Fanoušci, kterých se na Masarykově okruhu každoročně schází přes 200 000, mohou litovat, že ze hry o titul v MotoGP vypadl Španěl Dani Pedrosa, který si po kolizi s Italem Marcem Simoncellim ve Francii zlomil klíční kost a čtyři závody chyběl. Propadl se na čtvrté místo průběžné klasifikace a na Stonera ztrácí 83 bodů. Svou současnou formu ale potvrdil výhrou na Sachsenringu.

Jedním z favoritů nejnižší třídy je Viňales z týmu Paris Hilton

Otevřená situace je stále i ve třídě do 125 ccm. Španěl Nicolás Terol z pěti úvodních závodů vyhrál čtyři a jednou skončil druhý. Jenže v posledních třech závodech začal na Terola dotírat Francouz Johann Zarco. K favoritům patří v Brně i teprve šestnáctiletý Španěl Maverick Viňales z týmu Paris Hiltonové, který už letos vyhrál závody ve Francii a Nizozemsku. Bez šancí na úspěch s novým silným motocyklem Aprilia RSA není ani Kornfeil.

Ve třídě Moto2 vstoupil velmi dobře do sezony Němec Stefan Bradl, který ale nyní odolává tlaku druhého v pořadí Španěla Marka Marqueze. Ten vyhrál poslední tři závody, a pokud zopakuje svoje vítězné tažení v neděli, boj o titul zdramatizuje.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články