Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Brno podpoří Grand Prix 50 miliony. Zachrání šampionát?

Brno - Rada města Brna podpořila jednorázovou dotací 50 milionů letošní závod Grand Prix. Navrhl ji minulý týden brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Padesát milionů na závody by město chtělo uvolnit ze svých rezerv. Jde o částku, za kterou by mohlo Brno pořídit třeba novou tramvaj nebo deset autobusů na zemní plyn. Schválit ji musí ale i zastupitelstvo, které rozhodne 23. června. Původně přitom mělo Brno na letošní ročník přispět jen deseti miliony.

Velká cena ČR v Brně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Brněnští radní doporučí zastupitelstvu, aby na svém příštím zasedání schválilo smlouvu o partnerství mezi Brnem, Automotodromem Brno a společností Dorna Sports, která je promotérem závodů Grand Prix a poskytuje licenci na jejich pořádání. Smlouva by se týkala pouze letošního roku. "Ke smlouvě může přistoupit další subjekt jako například kraj nebo stát. Pokud připojí svůj vklad, město Brno o tyto peníze svou dotaci sníží. Určitě ale chceme dát alespoň 10 milionů," vysvětlila náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Není však jisté, zda návrh najde podporu u koalice a opozice. Radní z Brna-středu Svatopluk Bartík (Žít Brno) na svém facebookovém profilu zveřejnil, že se Žít Brno bude stavět k podpoře Grand Prix tak, jak tvrdilo před volbami. Tehdy bylo proti a Bartík to doplnil slovy, že "o ničem takovém se nedá uvažovat, dokud nebude mít akce veřejné účetnictví."  Podobně mluví i opozice. "Grand Prix do Brna patří, ale my nevíme, kam ty peníze budou směřovat. Veřejné peníze směřované soukromému subjektu nemůžu podporovat. Město chce na jedné straně prodávat dráž lidem byty a na té druhé plýtvat desítkami milionů," řekl zastupitel Martin Říha (KSČM). S městem se chce sejít ještě jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Peníze na letošní ročník jsou, minulý je v dluhu

O několikamilionové dotaci na podporu letošního ročníku Velké ceny závodních motocyklů poprvé promluvil před týdnem brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Návrh padl poté, co kvůli velké finanční zátěži odmítl závody pořádat dosavadní organizátor Automotodrom Brno.

Ten totiž už nechce nadále prohlubovat finanční ztrátu, která mu vznikla při minulých ročnících. Důvodem bylo navýšení zalistovacího poplatku na zhruba 70 milionů korun, který je potřebný pro získání licence na pořádání závodů. Ten je třeba zaplatit promotérovi mistrovství světa silničních motocyklů, španělské společnosti Dorna, které ještě ale nebyl uhrazen dluh za loňský ročník. Ten je téměř 60 milionů korun.

Kraj chtěl také zachránit Grand Prix

Původně se o záchranu závodu Grand Prix pokusil Jihomoravský kraj. Loni se totiž ukázalo, že slíbenou třicetimilionovou vládní dotaci na ročník 2014 nemá promotérovi kdo poslat. Nakonec se jako příjemce peněz nabídl kraj, na jehož účet slíbené finance letos na jaře přišly. Jak ale později vyšlo najevo, dotace byla vázaná na letošní ročník, nikoliv na loňský, za který Automotodrom stále dluží.

I proto Automotodrom odmítl podepsat krajem nabízenou smlouvu. "Pan hejtman nám znovu poslal výzvu k podpisu smlouvy, kterou už jsme dříve označili za nepřijatelnou, stejně tak i společnost Dorna. My jsme mu odeslali odpověď, ve které ho informujeme, že tuto smlouvu opravdu podepsat nemůžeme," sdělil tenkrát mluvčím automotodromu Jiří Smetana. Podle něj má nabízený kontrakt řadu právních vad.

Miliony na Grand Prix zatím leží na kraji, to se ale přestává líbit ministrovi financí. "Pokud není schopen použít peníze na Velkou cenu, nechť je vrátí, a my to zajistíme nějak jinak," vyzval už dříve Andrej Babiš Jihomoravský kraj. Kraj ale dotaci zřejmě jen tak vrátit nehodlá. "Státní dotace je do 31. 12. 2015, není důvod spěchat s vrácením, když Grand Prix naznačuje ochotu jednat. Jinak pro ministerstvo financí i Brno platí stejné podmínky veřejné podpory jako pro Jihomoravský kraj," uvedl v SMS zprávě pro Českou televizi hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Proto má Jihomoravský kraj peníze stále na účtu a nabízí je pro letošní ročník. Chce k nim přidat dalších 20 milionů korun, ale padesátimilionovou dotaci si podmiňuje spolupořadatelstvím. Na to Automotodrom nepřistoupil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články