Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Brněnská Grand Prix je na startu a s Čechy ve všech kategoriích

Brno - Mistrovství světa silničních motocyklů se dnes dočká své pravidelné brněnské zastávky - Velké ceny České republiky. V závodě, jejž provázalo mnoho kontroverzí ohledně financování, se představí i trojice pravidelných českých účastníků seriálu Karel Abraham (MotoGP), Jakub Kornfeil a Karel Hanika (oba Moto3). Na start závodu se díky divoké kartě postaví i Miroslav Popov (Moto2) a Česko tak bude mít své účastníky ve všech kategoriích poprvé po 32 letech. 

Nejvyšší ambice z české čtveřice má Kornfeil, kterému se na Masarykově okruhu pravidelně daří, a je na tom nejlépe i z pohledu průběžného pořadí. Aktuálně desátý muž Moto3 zde loni skončil osmý a dále si připsal šesté, sedmé a při své premiéře v roce 2010 páté místo.

"V týmu jsou se mnou spokojeni. Vědí, že mám rychlost a je jen otázkou času, kdy se to podaří. Čekají na den, kdy vše stoprocentně klapne. Motorka i moje forma. Potom se to jednu neděli sejde tak, že dosáhnu i na pódium. A věřím, že to může vyjít už v Brně," řekl Kornfeil, jehož letošním maximem je páté místo.

Hanika i Abraham se budou snažit potvrdit zlepšení z posledních závodů. Abraham skončil v neděli v Indianapolis v královské kategorii jedenáctý, což je jeho letošní nejlepší výsledek, Hanika absolvující premiérovou sezonu v MS po dvou předcházejících výpadcích v USA opět bodoval.

"Pořád pracujeme na tom, abychom výsledek posouvali dopředu. Výsledek v Indy byl na jednu stranu super, ale na druhou ne, protože přede mnou byl Redding i Aojama a navíc tam byla velká časová ztráta na čelo. Jedenácté místo je super, ale potřeboval bych se dostat před Aojamu a snížit ztrátu. Pak by to bylo ideální," řekl Abraham, který by se rád posunul na pozici nejrychlejšího jezdec s produkčním motocyklem Honda.

Kontroverze okolo financování Velké ceny

Velká cena Brna se již několik let pohybuje ve ztrátě, přestože je nejnavštěvovanějším sportovním podnikem na území České republiky. Na pořádání závodu každoročně přispívá ze státního rozpočtu Ministerstvo školství, letos poslalo na účet organizátorů (rekordních) 30 milionů korun. Ministr školství Marcel Chládek ale zároveň kritizoval pořadatele za netransparentní financování. Z oficiálních údajů vyplývá, že by jen ze vstupného měli vytěžit zisk 318 milionů, uvedl Chládek v rozhovoru pro ČT sport.

Pořadatelé z brněnského autodromu přesto požadovali navýšení státní dotace a hrozili, že jinak Velká cena České republiky skončí. Do věci se nakonec vložil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který přislíbil, že kraj bude garantovat přísun finančních prostředků na tzv. zalistovací poplatek, který je nutné zaplatit pro zařazení závodu do kalendáře mistrovství světa. Ten se pohybuje okolo 70 milionů korun.

Hanika se letos soustředí hlavně na sbírání zkušeností a není pod tlakem výsledků, doma však chce uspět. A věří si. I proto, že zde v předešlých dvou letech ovládl doprovodné závody Red Bull MotoGP Rookies Cupu, který loni celkově vyhrál.

Čtvrtý Čech na startu Popov se chce především kvalifikovat do hlavního závodu. V MS má na svém kontě sedm startů, poprvé však pojede ve třídě Moto2. Navíc si na začátku července zlomil klíční kost a musel na operaci.

V roli lídrů MS budou v Brně startovat Hanikův týmový kolega Jack Miller z Austrálie (Moto3), Španěl Esteve Rabat (Moto2) a největší současná hvězda silničních motocyklů Marc Márquez ze Španělska (MotoGP). Úřadující světový šampion v královské kategorii letos vyhrál všech deset odjetých závodů a v průběžném pořadí má na druhého krajana Daniho Pedrosu náskok 89 bodů.

"Přitom já si každý víkend říkám: OK, možná přišel čas, že dojedu druhý nebo třetí, protože tohle je trať, kde mě čeká těžký boj. Nejdůležitější je, že mě to baví a že jsem na stupních vítězů. Vyhrát všechny závody ale bude hodně těžké," řekl Márquez, který počítá s tím, že již teď v neděli to bude hodně náročné. "Čeká nás Brno a pak Silverstone, což jsou dvě dráhy, kde byla loni Yamaha hodně silná, a kde to byla velká bitva," dodal španělský jezdec, který v Brně před rokem vyhrál. 

Program Velké ceny České republiky:

Pátek 15. srpna:
9:00 - začátek volných tréninků (Moto3, MotoGP, Moto2)
18:30 - kvalifikace Red Bull MotoGP Rookies Cup

Sobota 16. srpna:
9:00 - začátek volných tréninků (Moto3, MotoGP, Moto2)
12:35 - kvalifikace Moto3
13:30 - volný trénink MotoGP
14:10 - 1. část kvalifikace MotoGP
14:35 - 2. část kvalifikace MotoGP
15:05 - kvalifikace Moto2
16:30 - závod 1 Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Neděle 17. srpna:

8:40 - warm up Moto3, Moto2, MotoGP
11:00 - závod Moto3
12:20 - závod Moto2
14:00 - závod MotoGP
15:30 - závod 2 Red Bull MotoGP Rookies Cup

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články