Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Britská rallye rozhodne mezi Loebem a Hirvonenem

Cardiff - Až poslední díl sezony rozhodne o tom, kdo se stane mistrem světa v automobilových soutěžích. Před Britskou rallye, která začíná dnes a jede se tradičně ve Walesu, jsou kandidáty na titul Francouz Sébastien Loeb a Mikko Hirvonen z Finska, lídři továrních týmů Citroën a Ford a hlavní soupeři posledních sezon.

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Michael Probst

Lepší výchozí pozici má šampion z předešlých sedmi let Loeb, který doposud nasbíral o osm bodů více. Na start rallye se ve čtvrtek navíc postaví s vědomím, že v Británii v minulých třech letech triumfoval. "Ještě mě ale čeká dlouhá cesta, abych vyhrál mistrovství světa. Mikko vypadá sebevědomě a rozhodně ho nepodceňuji," uvedl Loeb.

Sedmatřicetiletý Francouz si také uvědomuje, že Hirvonen nemá svým způsobem co ztratit. "Do jisté míry je to tak. Chystá se chopit příležitosti. Být druhý, to není nic pro něho. Určitě pojede na doraz hned od začátku a s cílem vyhrát. Bude to on, kdo bude udávat tempo závodu," předpokládá Loeb.

Loeb: Nebezpečí bude hrozit neustále

Stejně jako další jezdci nemá výhodu v podobě znalosti tratě. Letos se totiž pojedou nové rychlostní zkoušky. "Budeme víc v rukou štěstěny, než tomu bylo na tratích, které jsme znali deset let. Nebezpečí bude hrozit neustále a my ho musíme zvládnout," dodal Loeb.

Jednatřicetiletý Hirvonen už byl třikrát celkově druhý, teď sní o premiérovém titulu. "Jediné, co mohu udělat, je vyhrát. Pokud se stane něco neočekávaného, například Loebovi, mohlo by to být jiné. Základním cílem ale musí být vyhrát," řekl Hirvonen odhodlaně.

Případný úspěch by prý udělal radost nejen jemu, ale i řadě lidí v jeho okolí. "To je důvod, proč jsem na startu. Od té doby, co se věnuji rallye, je to mým cílem. Byla by to odměna pro celý tým, který tvrdě pracuje," uvedl finský pilot. Uvítal by, kdyby byly nepříznivé podmínky a pršelo. "Pak je šance, že se stane něco nepředvídatelného," uvedl Hirvonen.

Nastoupí i tři Češi

Trojnásobné zastoupení v soutěži má český motorsport. Martina Prokopa čeká premiéra za volantem vozu Ford Fiesta WRC, Jan Černý bude bojovat o body do takzvané WRC akademie a Martin Semerád absolvuje poslední vystoupení v šampionátu produkčních vozů.

"Auto se mi moc zamlouvá, je příjemné na řízení a na svezení. To je ale bohužel vše. Jet s ním rychle je těžší. Musím přiznat, že jsem si myslel, že bude trochu jednodušší jet s ním rychle," řekl loňský juniorský šampion Prokop před čtvrtečním startem rallye. "Musím si nechat čas, abych se s tím popasoval. Skloubit můj jezdecký styl s rozpisem," uvedl.

Martin Prokop na Finské rallye
zdroj: http://www.martinprokop.com/ autor: http://www.martinprokop.com/

Jihlavský jezdec zatím s novou fiestou najel 150 "ostrých" kilometrů. Nejprve absolvoval padesátikilometrový seznamovací test, poté dalších sto. Na možnost, že nejlepším nebude stačit, je připraven. "Pojedu na to, na co se cítím a budu se s tím snažit sžívat. Závod mistrovství světa není nikdy jednoduchý a příští rok to bude taky složité," řekl Prokop, který si před závěrečným ostrým závodem sezony dopřál dovolenou s kamarády v USA.

Semerád může dosáhnout na stupně vítězů

Martin Semerád nastoupí ze čtvrtého místa, od třetí pozice jej dělí dva body. "Bude to jedna z nejnáročnějších akcí, které jsem se kdy zúčastnil. Budeme ale bojovat," uvedl. Titul v PWRC si již s předstihem zajistil Novozélanďan Hayden Paddon.

Pořadí MS (po 12 z 13 soutěží):

Jezdci: 1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 222 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 214, 3. Ogier (Fr./Citroën DS3) 193, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 146, 5. P. Solberg (Nor./Citröen DS3) 110, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 70, ...17. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.

Týmy: 1. Citroën Total 397, 2. Ford Abu Dhabi 351, 3. M-Sport Stobart-Ford 145.

PWRC: 1. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza) 104, 2. Flodin (Švéd./Subaru Impreza) 59, 3. Kosciuszko (Pol./Mitsubishi Lancer) 53, 4. Semerád (ČR/Mitsubishi Lancer) 51.

WRC Academy: 1. Kaur (Est./Ford Fiesta R2) 92, 2. Breen (Ir./Ford Fiesta R2) 72, 3. Lemes (Šp./Ford Fiesta R2) 56, ...6. Černý (ČR/Ford Fiesta R2) 33.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články