Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Brit Evans vyhrál Finskou rallye a v MS si upevnil druhé místo

Pilot Toyoty Elfyn Evans vyhrál Finskou rallye a získal sedmý triumf v kariéře. Evans využil zaváhání lídra šampionátu Kalleho Rovanperäho, který v pátek havaroval, a ze zisku prvenství se letos radoval už podruhé. Na stupních vítězů jej doplnil Thierry Neuville a Takamoto Kacuta.

Elfyn Evans
zdroj: wrc.com

Při neúspěchu domácího lídra mistrovství světa Kalleho Rovanperäho se Evans přihlásil do boje o titul. Čtyřiatřicetiletý pilot týmu Toyota zopakoval v severské soutěži předloňský triumf, vybojoval sedmé prvenství v kariéře a díky maximálnímu zisku 30 bodů si upevnil druhé místo v pořadí šampionátu. Za jedničkou Toyoty Rovanperäm zaostává čtyři závody před koncem sezony o 25 bodů.

"Pokud jde o šampionát, tak to není špatné a stahujeme ztrátu," pochvaloval si Evans, "byl to velmi dobrý víkend. Samozřejmě (tým) mrzí, že přišel hned na startu rallye o Kalleho, ale pak byla fantazie řídit tohle auto a jsme spokojení," dodal vítěz.

Evans na tratích se základnou v Jyväskylä vyhrál v posledním soutěžním dnu tři ze čtyř zkoušek včetně závěrečné power stage. Průběžné první místo uhájil před belgickým rivalem z Hyundaie Thierrym Neuvillem s náskokem 39,1 sekundy. Belgičan vyrovnal ve Finsku po deseti letech své tamní maximum.

Vyrovnanější souboj o třetí místo pro sebe rozhodl Japonec Takamoto Kacuta, který jako jediný ve dvanácti víkendových testech dokázal narušit nadvládu týmového kolegy Evanse a připsal si v nich dvě dílčí prvenství. Domácí Teemu Suninen se v hyundai musel spokojit se čtvrtým místem s necelou pětisekundovou ztrátou.

Suverénní lídr MS a obhájce titulu Rovanperä vypadl z boje o první triumf na domácí rallye po nehodě v úvodní etapě a do závodu už se nevrátil. Kvůli poruše vozu odstoupil už v pátek i trojnásobný vítěz soutěže a obhájce prvenství Estonec Ott Tänak.

Jediný český jezdec na startu Filip Kohn obsadil za volantem fiesty 25. místo.

Finská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 2:33:11,3, 2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -39,1, 3. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1:36,7, 4. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -1:41,0, 5. Latvala, Hänninen (Fin./Toyota Yaris) -4:09,4, 6. Solberg, Edmondson (Švéd., Brit./Škoda Fabia RS) -9:33,6, ...25. Kohn, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -26:28,3.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 13 závodů): 1. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 170, 2. Evans 145, 3. Neuville 134, 4. Tänak (Est./Ford Puma) 104, 5. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 98, 6. Lappi (Fin./Hyundai) 87, ...24. Cais (ČR/Škoda Fabia RS) a Prokop (ČR/Ford Fiesta) oba 1.

Pořadí týmů: 1. Toyota 378, 2. Hyundai 311, 3. M-Sport/Ford 205.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články