Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brit Evans dotáhl Portugalskou rallye ke čtvrtému vítězství v kariéře

Elfyn Evans si ve třetí etapě pohlídal vedení na Portugalské rallye. Britský pilot zvítězil na šotolinových tratích se svou toyotou s přehledem před druhým Danim Sordem v hyundai a připsal si čtvrtý triumf kariéry. V čele pořadí MS zůstává nadále jeho týmový kolega, Francouz Sébastien Ogier, který bral v Portugalsku třetí příčku.

Elfyn Evans v Portugalské rallye
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dppi/Paulo Maria

Dvaatřicetiletý vicemistr světa Evans si v Portugalsku vynahradil po měsíci zklamání z Chorvatské rallye, kde na konci dubna přišel o vítězství po chybě v poslední zatáčce závěrečné erzety a s Ogierem prohrál o šest desetin sekundy. Nyní žádný zvrat nepřipustil a Sorda porazil o téměř půl minuty (28,3).

"Možná jsme nebyli tenhle víkend nejrychlejším týmem, ale měli jsme slušné tempo a vyhnuli jsme se problémům. A dnes jsme udělali, co bylo třeba, abychom nechali Daniho za sebou," řekl Velšan Evans, jenž se dostal do čela v sobotní předposlední erzetě, v níž musel kvůli prasklému zavěšení svého huyndaie odstoupit dosavadní lídr Ott Tänak z Estonska.

Je nám líto, video expirovalo.
Elfyn Evans nenašel v Portugalsku přemožitele

Světový šampion Ogier nabral ztrátu už v pátek, kdy musel čistit trať, a pro třetí místo si dojel s odstupem 1:23,6. "Nebyl to moc příjemný víkend, ale ty body za to stály," řekl Francouz. Úspěch týmu Toyota Gazoo Racing stvrdil čtvrtým místem Japonec Takamoto Kacuta.

Díky prvnímu vítězství v sezoně vystřídal Evans na druhém místě MS Belgičana Thierryho Neuvillea, jenž nedokončil první etapu. Po čtyřech z dvanácti dosud potvrzených rallye vede Ogier před Evansem pouze o dva body. Šampionát WRC bude pokračovat za dva týdny na Sardinii.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 3:38:26,2, 2. Sordo, Rozada (Šp./Hyundai i20) -28,3, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -1:23,6, 4. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -2:28,4, 5. Greensmith, Edmondson (Brit., Ir./Ford Fiesta) -4:52,7, 6. Fourmaux, Jamoul (Fr., Belg./Ford Fiesta) -5:03,4, ...20. Prokop, Chytka (ČR/Ford Fiesta R5) -20:06,5.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 12 závodů): 1. Ogier 79, 2. Evans 77, 3. Neuville (Belg./Hyundai) 57, 4. Tänak (Est./Hyundai) 45, 5. Rovanperä (Fin./Toyota) 41, 6. Kacuta 36.

Pořadí týmů: 1. Toyota 183, 2. Hyundai 146, 3. M-Sport Ford 64, 4. Hyundai 2C 28.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články