Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bottas, za ním Hamilton. Mercedesy vyrazí v Číně z prvních pozic

Do jubilejního tisícího závodu Formule 1 vystartuje z pole position Valtteri Bottas. Finský pilot vyhrál kvalifikaci Velké ceny Číny před týmovým kolegou ze stáje Mercedes Lewisem Hamiltonem.

Je nám líto, video expirovalo.
Do jubilejní Velké ceny F1 vystartuje z prvního místa Bottas

Bottas, který má v čele průběžného pořadí šampionátu před druhým Hamiltonem náskok jediného bodu, si dojel pro sedmou pole position v kariéře a první od loňského závodu v Rusku. Pětinásobného mistra světa Hamiltona porazil o 23 tisícin.

"Zatím je to z mého pohledu hodně dobrý víkend, na trati se cítím skvěle," pochvaloval si Bottas. Hamilton byl také spokojený s minimální ztrátou, protože dosud prý s autem v Číně spíše bojoval. "Měl jsem prakticky neustále problémy, ale nevzdal jsem to a ještě jsem na konci zaútočil. Že to nakonec bylo mezi námi takhle těsné, je fantazie," řekl britský pilot.

Mercedes tak bude mít skvělou pozici pro potvrzení nadvlády v úvodu nové sezony, ve které jeho jezdci v obou dosavadních závodech obsadili první dvě místa. V Austrálii vyhrál Bottas před Hamiltonem a před dvěma týdny v Bahrajnu si umístění prohodili.

Za dvojicí mercedesů se seřadily oba vozy Ferrari, které bylo před sezonou největším favoritem, ale místo toho se zatím trápí. Čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel na třetí příčce za Bottasem zaostal o tři desetiny a stejný odstup měl čtvrtý Charles Leclerc, který v Bahrajnu kvůli technickým problémům smolně přišel o první triumf v kariéře.

"O něco málo lepší to ještě být mohlo, ale asi ne dost na ty dva vpředu. Mercedes byl dnes hodně daleko," konstatoval Vettel. Věří ale, že v závodě se karta může obrátit. "Oni jsou rychlí v zatáčkách, my to doháníme na rovinkách, tam jsme lepší. Když se nám podaří udržet v závěsu, pak je možné všechno," řekl Vettel.

Kvalifikace na Velkou cenu Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:31,547, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,023, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,301, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,318, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,542, 6. Gasly (Fr./Red Bull) -1,383, 7. Ricciardo (Austr./Renault) -1,411, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,415, 9. Magnussen (Dán./Haas), 10. Grosjean (Fr./Haas) oba nedokončili 3. část kvalifikace. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články