Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bianchiho stav se nelepší. Je to horší, než kdyby umřel, řekl jeho otec

Nice – Ani devět měsíců po vážné nehodě při Velké ceně Japonska se stav pilota formule 1 Julese Bianchiho nelepší. Jeho otec Philippe se nechal slyšet, že začíná být ohledně dalšího vývoje čím dál pesimističtější. "Současná situace je ještě horší, než kdyby při nehodě umřel, protože mu nejsme schopni nijak pomoci," řekl.

Kritický moment přišel 5. října na okruhu v Suzuce. Bianchi, v té době pilot stáje Marussia, v dešti nezvládl svůj monopost a vletěl s ním do jeřábu, který zrovna odstraňoval u bariéry jinou formuli. Francouzský jezdec při havárii utrpěl vážné zranění mozku s poškozením nervových vláken.

Bianchiho po sedmi týdnech převezli do nemonice ve francouzském Nice, ale jeho stav se od té doby nijak nezměnil. Ač sám dýchá a ani jeho orgány nepotřebují podpůrné přístroje, doposud nenabyl vědomí.

Jeho otec Philippe na základě těchto faktů pomalu ztrácí naději, že se jeho syn vrátí do normálního života, jelikož od nehody již uteklo spousta času. "Jak čas běží, jsem stále méně optimistický, než jsem byl první dva, tři měsíce po nehodě, kdy jsme věřili v lepší vývoj," řekl Bianchi starší.

Pětadvacetiletý pilot stále leží ve francouzské nemocnici, kde se s jeho stavem doktoři snaží něco udělat, ale dlouhodobě neměnný stav nenaznačuje nic dobrého. "Obecně je potřeba, aby došlo k nějakému zlepšení v prvních šesti měsících. U Julese už ale uteklo měsíců devět a on se stále neprobral," konstatoval jeho otec.

Bianchiho případ připomíná situaci kolem sedminásobného šampiona formule 1 Michaela Schumachera, který v roce 2013 upadl při lyžování v Alpách hlavou na kámen, pět měsíců strávil v kómatu a v současnosti stále podstupuje rekonvalescenci, při čemž jeho přesný stav není veřejnosti znám.

A právě o Schumacherovi Bianchi starší se svým synem ještě před nehodou mluvil. "Bavili jsme se dřív o tom, co se stalo Michaelu Schumacherovi. Říkal, že kdyby měl jednoho dne nehodu jako on a jeho případným jediným handicapem by byla neschopnost řídit, těžko by to zvládal, jelikož řízení pro něj znamenalo život," konstatoval.

"Jsem přesvědčen, že kdyby se probral a měl několik trvalých následků, nebylo by to tím, co by si Jules přál," dodal Bianchi starší, jehož syn ve formuli 1 absolvoval 34 velkých cen, v nichž posbíral dva body za deváté místo v Monaku.

Zdroj
BBC, Guardian, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články