Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biaggi vyhrál v Brně první kvalifikaci MS superbiků

Brno - Osmatřicetiletý Ital Max Biaggi na aprilii ovládl dnešní volný i podvečerní první kvalifikační trénink před nedělními závody desátého pokračování mistrovství světa superbiků na Masarykově okruhu v Brně. Český jezdec Jakub Smrž skončil s ducati čtrnáctý se ztrátou 1,049 sekundy. Další domácí závodník Miloš Čihák v závěru kvalifikace upadl a obsadil poslední, 28. místo se ztrátou téměř pěti sekund na Biaggiho. Z pádu vyvázl nezraněn. Už v poledním volném tréninku Biaggi potvrdil, že mu brněnská trať svědčí, a s nepatrným náskokem zajel nejrychlejší čas 2:01,353. Smrž obsadil v tréninku až 17. místo.

Kvalifikaci dlouho vládl Ital Michel Fabrizio na ducati, než jej v závěru na chvíli vystřídal Španěl Carlos Checa s hondou. V posledním měřeném kole těsně před vypršením hodinového limitu ale opět zazářil Biaggi, který jako jediný pokořil dvouminutovou hranici časem 1:59,982.

Smrž se v prostřední části kvalifikace pohyboval v první desítce výsledkové listiny. Svého maxima 2:00,731 dosáhl tři kola před koncem. "Hledáme optimální nastavení stroje. Čeká nás ještě v sobotu vylaďování. V závěru kvalifikace jsem se pokoušel zrychlit, ale nepodařilo se. V sobotní kvalifikaci se chci zlepšit a umístit se co nejlépe v superpole, která bude rozhodovat o postavení na startu," uvedl Smrž, osmý muž průběžné klasifikace šampionátu. Hned za ním skončil v kvalifikaci vedoucí jezdec seriálu Japonec Norijuki Haga s ducati, který závodí po zranění.

Ve třídě supersportů byl v tréninku nejrychlejší lídr MS Cal Cruttchlow na yamaze. Český jezdec Patrik Vostárek s hondou skončil dvacátý, o pět míst za ním skončil Matěj Smrž a 28. místo obsadil Jiří Brož. 

Jediný český zástupce v Poháru FIM třídy superstock do 1000 ccm Ondřej Ježek s hondou byl v tréninku čtvrtý. Nejrychlejší čas zajel Francouz Maxime Berger rovněž na hondě.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články