Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Bez fanoušků by závody nešly. Sponzoři nám snad neutečou, zní z rallyového prostředí

Ve složitých časech se nad vodou snaží udržet také svět rallye. Pořadatelé se své podniky snaží uspořádat podle nařízených opatření, což však není jednoduché. Jak prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček, tak organizátoři zlínské Barum Rallye upozorňují, že bez přihlížejících fanoušků rallyové závody uspořádat dost dobře nelze. Tento i ostatní rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport.

Pandemie koronaviru zahýbala celým sportem. Motoristické disciplíny pochopitelně výjimkou nejsou. Prezident Autoklubu ČR Jan Štovíček v současnosti řeší, jak se pořadatelé domácích rallyových závodů snaží svá klání připravit. Věří, že postupné uvolňování epidemiologických opatření umožní konání alespoň několika závodů.

"Vypadá to optimističtěji, opatření se rozvolňují a snad se brzy v motosportu vrátíme k soutěžím. Doufám, že Národní sportovní agentura (NSA) vydobude peníze navíc. Zároveň se otevřela celá řada nových otázek, které bude třeba řešit, a to urgentně. Třeba dotační programy. Vše se vyvinulo jinak, než jsme čekali," shrnuje Šťovíček situaci.

Obává se finančních ztrát, které nejen rallye, ale další motoristické disciplíny postihnou. "Příští rok nebude na rozhazování a máme obavy, aby sport nebyl prvním, kdo bude tratit. Lidé říkají, že je sport zbytný, což si pochopitelně nemyslíme. Je třeba jednat, abychom si prostředky udrželi i v následujících letech," soudí.

Tlak je tu také ze strany sponzorů. "Všichni sponzoři trvají na tom, aby se soutěže konaly, protože to mají ve smlouvách. Sponzoři potřebují mediální sledovanost. Pokud by to nenastalo, tak nemají důvod, aby prostředky poskytli. Proto se snažíme například co nejdříve rozjet šampionát v rallye, který je na sponzorských penězích závislý," vysvětluje.

"Sponzoři vyčkávají a většinou jsou rozumní a chápou situaci. Máme příslib, že poté, co se rozjede sezona, peníze poskytnou," doufá Šťovíček. Obává se ale vracení již poskytnutých dotací. "Pořadatelé vynakládají prostředky dopředu, kdy netušili, jaká bude situace a že z důvodu vyšší moci budou muset rušit podniky. Není správné, aby dotaci museli vrátit a náklady zůstaly na nich," myslí si Šťovíček.

Přesto věří, že rallyová klání ještě letos proběhnou. "Naši pořadatelé jsou optimističtější a věří, že v červenci začneme sezonu s Rallye Bohemia. Vše záleží na tom, jak bude vypadat rozvolňování opatření, kde je sto lidí nereálné v rallyových disciplínách," míní Šťovíček. "Řada pořadatelů si nemůže dovolit pořádat podniky bez diváků. Příjem ze vstupného je docela zásadní," tvrdí.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Barum Rallye doufá v termín v pozdním srpnu

Jedním z hlavních domácích podniků je zlínská Barum Rallye. Pořadatelé tradičního motoristického svátku doufají, že závod rušit nebudou a jezdci vyjedou na trať v závěru srpna. "V současné době jsme ve fázi aktivních příprav. Pevně doufáme, že na konci srpna rallye budeme moci uspořádat," věří zástupce ředitele Jan Regner.

Sám ale přiznává, že situace zdaleka není jednoduchá. "Obáváme se úbytku ze strany soukromých partnerů, že bude významný. Obrátili jsme se s výzvou na stát, aby nám v letošním roce pomohl," říká. "Požádali jsme standardně o dotaci z ministerstva školství a tělovýchovy, částka nám byla upravena," dodává. 

"V letošním velmi těžkém roce počítáme s úbytkem ze soukromého sektoru 30–40 procent. Proto jsme požádali o přehodnocení výše podpory," vysvětluje Regner. "První problém je naplnění rozpočtu, druhý množství lidí. K rallye patří samozřejmě diváci. Nedokážeme si to představit bez diváků, kteří dělají kulisu a fandí posádkám. Nechtěli bychom, aby se Barum Rallye jela bez fanoušků," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články