Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Autokrosařům v Nové Pace kraloval Fejfar

Nová Paka - Úřadující evropský šampion v autokrose Václav Fejfar ovládl čtvrtý díl kontinentálního šampionátu, který se jel v Nové Pace. Na stupně vítězů jej v kategorii Touring autocross doplnili Otakar Výborný a Jan Bartoš. Na medailové pozice se ve Štikovské rokli prosadil i v kategorii Super buggy Tomáš Pospíšilík, který byl druhý.

Václav Fejfar
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Fejfarovi se v dosavadním průběhu sezony příliš nedařilo, před první českou zastávkou v seriálu ME mu patřila až dvanáctá příčka. V Nové Pace se ale poprvé představil s novým speciálem Škoda Fabia a nejlépe zvládl finálovou bitvu, které dominovala čtveřice domácích jezdců.

"V průběhu závodu jsem měl jediný problém, při klesání z nejvyššího místa do druhé zatáčky mi klesal benzin v nádrži a vypadalo to, že auto vadne. V polovině jsem ale měl už dost velký náskok a vědomě jsem proto šetřil motor," řekl Fejfar.

Do čela ME se dostal Výborný, jenž využil zaváhání dosavadního lídra Tomáse Káraie z Maďarska, který závěrečnou jízdu nedokončil.

Královskou kategorii ovládl Nizozemec Terry Callaghan, který porazil druhého Pospíšilíka o necelé dvě sekundy. V čele ME se ale drží Ladislav Hanák, který dojel čtvrtý.

"Trochu jsem se obával, že bude Callaghan nebezpečný v první zatáčce, přesto jsem se zkusil před něj dostat. Má ale výkonnější motor, a i když jsem to v první polovině pořád zkoušel, bylo vidět, že je na tom lépe," řekl Pospíšilík, jenž druhou část finále jel už opatrněji. "Nechtěl jsem, aby se neopakovalo to, co se mi tady stalo při republice, kdy mi začalo hořet auto a musel jsem vzdát z prvního místa," řekl.

Mezi slabšími buggynami s obsahem do 1600 ccm byl nejlepší z domácích závodníků čtvrtý Marek Sekanina, z vítězství se radoval Lucemburčan Lagodny.

Čtvrtý závod mistrovství Evropy v autokrosu v Nové Pace:

Touring autocross: 1. Fejfar (ČR/Škoda Fabia), 2. Výborný (ČR/Mitsubishi Colt), 3. J. Bartoš (ČR/Škoda Fabia), 4. Neumann (ČR/Mitsubishi Lancer), ...6. Greguška (ČR/Mitsubishi Lancer), 7. L. Brožek (ČR/Ford Focus), 10. J. Brožek (ČR/Škoda Fabia).

Průběžné pořadí: 1. Výborný 49 b., 2. Kárai (Maď./Škoda Fabia) 48, 3. Neumann 34, ..5. Greguška 33, 6. Fejfar 29, 7. J. Bartoš 27, 8. L. Brožek 26, 10. J. Brožek 20.

Super buggy: 1. Callaghan (Niz./MC Racing Buggy), 2. Pospíšilík (ČR/Ford), 3. Hinnenkamp (Něm./Volvo), 4. Hanák (ČR/Zomer MB), ...6. Hošek (ČR/Mitsubishi), 8. Kubíček (ČR/Ford), 9. Turek (ČR/BMW).

Průběžné pořadí: 1. Hanák 50, 2. Callaghan 35, 3. Pospíšilík 35, ...7. Kubíček 25, 8. Keřka (ČR/Tatra) 23, 9. Turek 23, 10. Hošek 23.

Buggy 1600: 1. Lagodny (Luc./Pas Buggy), 2. Buddelmeyer (Něm./Pas Suzuki), 3. Szabó (Maď./Buggy Suzuki), 4. Sekanina (ČR/Suzuki), 5. Jordák (ČR/Ford), ...9. Nosálek (ČR/Škoda), 10. Musil (ČR/Vauxhall Muby).

Průběžné pořadí: 1. Szabó 47, 2. Buddelmeyer 43, 3. Sekanina 39, ...6. Nosálek 31, 7. Jordák 31, 10. Musil 22. Junior buggy: 1. Tříska (Suzuki), 2. Munkler (Něm./Kawasaki), 3. Furažkin (Rus./Suzuki). Průběžné pořadí: 1. Tříska 51, 2. Munkler 43, 3. Formánek (ČR/Yamaha) 39.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články