Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Autokrosaři Keřka a Štětina zvládli návrat na tratě, sezonu vyhlíží s očekáváním

Oba se do autokrosového kolotoče loni vrátili po roční odmlce a vypadalo to, jako by z královské divize Super Buggy snad ani nevypadli. Zvlášť Roman Keřka mohl být hned po prvním závodě spokojen, v rámci seriálu mistrovství republiky zvítězil v Humpolci. K nejlepším ale patřil i Vladislav Štětina, který už vyhlíží nadcházející sezonu, startující v dubnu.

Sezonu 2016 vynechali, po dvanáctiměsíční pauze ale mohli slavit triumfální návrat mezi své staronové kolegy. "Bylo to dobrý. Udělal jsem vše pro to, aby to dopadlo dobře," řekl Keřka.

"Pauza mi dala takový klid po těch dlouhých letech v autokrosu. Odpočinul jsem si a za přestávku jsem byl rád," popisoval Štětina moment, kdy se rozhodl, že bude cestovat. "Řekl jsem si, že je čas poznat něco nového," dodal Štětina.

Jako svůj cíl si zvolil Austrálii. Tam zároveň i studoval. "Poslední závod v Sedlčanech před pauzou byl velmi těžký. Zároveň tím opouštíte i autokrosovou rodinu," uvedl Štětina. Keřkův důvod, proč si "vybral volno", byl prozaičtější. "Pauzíroval jsem z pracovních důvodů, museli jsme přestěhovat firmu. Proto jsem si řekl, že autokros s tím nemohu skloubit," přiznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Závodění ale oběma chybělo, proto po roce opět zasedli za volanty. "Doufám, že jsem tím nikoho nenaštval, se všemi jsem se kamarádsky přivítal. Možná tam jsou nějaké emotivní souboje, ale přijali mě dobře," prohlásil Keřka ke svému návratu.

To slavil vítězství hned napoprvé v Humpolci. "Bylo to parádní, měl jsem z toho dobrej pocit a doufám, že jsem tím ten autokros oživil. Hodně jsem chtěl a snažil jsem se pro to udělat hodně," dodal.

Říká se, že autokros se nezapomíná, což Keřka potvrdil. "Ale hodněkrát jsem o tom přemýšlel, zda mi to půjde či ne. V klidu jsem nebyl, ale doufal jsem, že jsem to nezapomněl."

To Štětinu čekal nový speciál, proto měl v záloze připravenou výmluvu. "Říkal jsem si, že když to nepůjde, budu to moci shodit na auto," smál se. "Nicméně po ujetí dvou kol jsem se vrátil tam, kde jsem patřil," dodal.

zdroj: ČT4

Jeho buggyna pro závodění je připravená na špičkové evropské úrovni. "To mé původní auto, se kterým jsem začínal ve třídě Super Buggy, bylo jedenáct let staré," vysvětloval Štětina, proč bylo načase udělat změnu. A Keřka byl rád, že za rok odmlky nezestárla technika. "Nevykašlali jsme se na to, auto jsme připravovali, motor, převodovky, pořád jsme něco dělali."

Oba pojí rok 1989. Jenže zatímco Keřka jel před 29 lety svůj první závod, Štětina se teprve narodil. "Je to divný, ale já ho beru, mně to ani nepřipadá, mě to i překvapilo," prohlásil Keřka. "V depu jsme kamarádi a na trati si nandáme helmy a závodíme, jako bychom na tom byli věkově stejně," doplnil Štětina.

Jaké jsou jejich cíle pro blížící se sezonu? "Jet co nejlépe a taky tak dopadnout. Ale to závisí na financích a štěstí," prohlásil Keřka. Štětina byl konkrétnější. "Chtěl bych být v mistrovství republiky do třetího místa, brambory už mě nebaví. A Evropu do desátého je realistické. Sen je ale být do pátého."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články