Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Australská rallye se kvůli požárům nepojede. Hodnocení týmů ovládl Hyundai

Kvůli lesním požárům byla zrušena víkendová Australská rallye, závěrečný díl mistrovství světa v automobilových soutěžích. Titul mezi jezdci si již před dvěma týdny v Katalánsku zajistil Estonec Ott Tänak z Toyoty, vítězem hodnocení týmů je po zrušení rallye Hyundai.

Estonec Ott Tänak na Turecké rallye
zdroj: Panoramic autor: Lavadinho

Organizátoři ještě v pondělí plánovali, že vzhledem k rozsáhlým požárům ve státu Nový Jižní Wales rallye uspořádají na zkrácené trase. Nakonec se však kvůli bezpečnosti více než tisícovky pořadatelů, závodníků a pomocného personálu rozhodli soutěž zrušit.

"Pořádat rallye v této situaci není vhodné. Naše myšlenky jsou s obyvateli Nového Jižního Walesu, především s těmi, kteří přišli o své milované, o své živobytí a domovy. Děkujeme rallyeové komunitě za pochopení," uvedl šéf Australské rallye Andrew Papadopoulos.

Plameny si v Novém Jižním Walesu na jihovýchodě země dosud vyžádaly tři mrtvé a od pátku zničily přes 150 domů a skoro 10 000 kilometrů čtverečních. Kvůli popáleninám a dalším zraněním souvisejících s ohněm muselo vyhledat ošetření více než sto lidí včetně 20 hasičů. Úřady se obávají, že vítr nynější požáry dál rozfouká.

Zrušením Australské rallye se uzavřela sezona, v níž po 15 letech skončila éra francouzských šampionů Sébastiena Loeba a Sébastiena Ogiera. Titul získal s náskokem 36 bodů Tänak před továrním jezdcem Hyundai Thierrym Neuvillem z Belgie, jenž je vicemistrem světa počtvrté za sebou a popáté v životě.

Hodnocení značek ovládl poprvé v historii tým Huyndai, který po Katalánsku vedl o 18 bodů před obhájcem titulu Toyotou. Právě za Huyndai bude od příští sezony jezdit Tänak a vytvoří mimořádně silnou dvojici s Neuvillem.

Konečné pořadí mistrovství světa v automobilových soutěžích (po 13 závodech po zrušení Australské rallye):

1. Tänak (Est./Toyota Yaris) 263 b., 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 227, 3. Ogier (Fr./Citroën C3) 217, 4. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 102, 5. Evans (Brit./Ford Fiesta) 102, 6. Meeke (Brit./Toyota Yaris) 98, ...19. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5 Evo) 5.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 380, 2. Toyota 362, 3. Citroën 284, 4. M-Sport Ford 218.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články