Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Australan Webber vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Belgie

Spa-Francorchamps (Belgie) - Australan Mark Webber z Red Bullu, vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa, vyhrál kvalifikaci na třináctý závod sezony vozů formule 1 - Velkou cenu Belgie na okruhu ve Spa. Druhý dokončil dnešní dvě části bojů o místo na startu Brit Lewis Hamilton, jako třetí odstartuje v neděli do závodu polský jezdec Renaultu Robert Kubica.

Vozy Red Bull letos kvalifikacím jasně dominují, Němec Sebastian Vettel s Webberem vyhráli dohromady dvanáct kvalifikací z třinácti Velkých cen. Vettelovi se však dnes nedařilo podle představ, skončil čtvrtý a přišel tak o možnost připsat si pátou výhru v kvalifikaci za sebou. Webber se letos postaví na první místo na startu závodu popáté. Piloty při dopoledním tréninku i obou kvalifikacích trápil déšť.

Schumacher se nevešel ani do první desítky a bude potrestán

Také proto byla kvalifikace zklamáním pro Fernanda Alonsa ze Španělska, který postaví své ferrari v neděli na desáté místo na startu; lepší byl i jeho týmový kolega Felipe Massa z Brazílie. Další blamáží skončil boj o startovní rošt pro mercedesy, neboť Němec Michael Schumacher ani Nico Rosberg neprošli do finálové desítky. Schumacher navíc z jedenáctého místa klesne za nebezpečný manévr při předjíždění Rubense Barrichella ve Velké ceně Maďarska o deset míst. Rosberg musel měnit převodovku a z dvanácté pozice se posune na sedmnáctou příčku.

"Je skvělé vyhrát kvalifikaci právě tady, ale už jsme několikrát viděli, že to příliš neznamená, natož předplacené vítězství," upozornil Webber, který v pátek oslavil 34. narozeniny. V posledních pěti Velkých cenách Belgie jen jednou vyhrál jezdec z prvního místa na startu.

V průběžném hodnocení šampionátu vede sedm závodů před koncem o čtyři body Webber před Hamiltonem, který je však považován za většího favorita, pokud se pojede na suchu. McLareny jsou v rychlých šikanách a na dlouhých rovinkách okruhu ve Spa rychlejší. Nedělní závod odstartuje ve 14:00.

Výsledky kvalifikace na GP Belgie

1. Webber (Austr./Red-Bull) 1:45,778,

2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:45,863,

3. Kubica (Pol./Renault) 1:46,100,

4. Vettel (Něm./Red-Bull) 1:46,127,

5. Button (Brit./McLaren) 1:46,206.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články