Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Americké závody F1 se ruší, místo nich se pojede v Evropě

Vedení seriálu formule 1 zrušilo kvůli koronaviru všechny čtyři závody plánované na americkém kontinentu. Místo nich přidalo další tři akce v Evropě. Namísto Grand Prix v Kanadě, USA, Mexiku a Brazílii se letos pojede v Imole, na Nürburgringu a poprvé i na okruhu v portugalském Portimau.

Jednička Mercedesu Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Thompson

Důvodem zrušení závodů v USA, Brazílii a Mexiku jsou vysoké počty nakažených koronavirem ve všech třech zemích a s tím spojená cestovní omezení. Podle původního programu se v texaském Austinu mělo jet 23. října, o týden později v Mexiku a v Sao Paulu v polovině listopadu. Kanadská Grand Prix v Montrealu byla už dříve z plánovaného červnového termínu odložena a nové datum už hledat nebude.

Na Nürburgring se formule 1 vrátí po sedmileté pauze, Grand Prix Eifelu bude hostit 11. října. Takhle pozdě se na této trati ještě nikdy nejelo a podle BBC by nebylo překvapením, kdyby závod narušil sníh.

O dva týdny později se bude závodit v Portimau. Pro okruh v Algarve to bude premiéra ve formuli 1, Velká cena Portugalska se vrátí do programu mistrovství světa po 24 letech. Naposledy se jela v roce 1996 v Estorilu.

V Imole se pojede Grand Prix Emilia-Romagna 1. listopadu. Na okruhu Enza a Dina Ferrariho pojmenovaném po zakladateli slavné automobilky a jeho synovi se v letech 1981 až 2006 konala Velká cena San Marina. Při závodě v roce 1994 tam zahynul trojnásobný mistr světa Ayrton Senna, při kvalifikaci o den dříve pilot Roland Ratzenberger.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články