Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Alonso: Děkuji FIA za bezpečnostní opatření, díky nim jsem naživu

Melbourne - Fernando Alonso na letošní Velkou cenu Austrálie nebude rád vzpomínat. Jako zázrakem se mu po těžké kolizi nic nestalo. Vyjádřil za to dík Mezinárodní automobilové federaci FIA a jejím bezpečnostním opatřením.

Fernando Alonso
zdroj: ČTK/AP autor: Theo Karanikos

"Byla to hrozná havárie. Jsem rád, že jsem tady, že mohu mluvit. Především děkuji světové federaci FIA za její bezpečnostní opatření. Možná jen díky tomu jsem ještě naživu," řekl Alonso. Od zranění ho uchránil především monokok vyrobený ze speciálních materiálů, jenž funguje jako jezdcova bezpečnostní schránka a je schopný v případě nehody vydržet extrémní zátěž.

Bývalý světový šampion havaroval při pokusu o předjížděcí manévr. O formuli Haas Estebana Gutiérreze urazil pravé přední kolo, načež se po nárazu do bariéry ve vysoké rychlosti opakovaně převrátil, přeletěl bezpečnostní zónu a vrak skončil opřený kokpitem o hrazení. Alonso přiznal, že v první chvíli po nehodě myslel na svoji matku. Nejdřív byl trochu dezorientovaný, ale pak už spěchal ven dát najevo, že je v pořádku. "Myslel jsem na to, že se teď dívá na televizi, tak jsem chtěl co nejdřív z auta ven, aby neměla ještě větší obavy," řekl.

Přiznal také, že příčinou nehody byla nejspíš jeho chyba. Zřejmě propásl správný brzdný bod a pak už s autem nemohl nic dělat. "Byl to docela děsivý moment. To je pak člověk rád, že je naživu, že se nic nestalo, že vyvázl bez zranění, že to nebylo vážné. Ale my riskujeme život pokaždé, když do auta usedáme. Na to se nesmí zapomínat," dodal. "Vím, že jsem si dneska zřejmě vybral něco z toho štěstí, co mi v životě ještě zbývá," napsal později na instagramu.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články