Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Aleš Loprais se chce dostat na dakarské rallye mezi trojici nejlepších

Praha - Navázat na výborné výsledky týmu z minulosti se bude na nadcházející dakarské rallye snažit Aleš Loprais. Nástupce šestinásobného vítěze Karla Lopraise v privátním valašském týmu, závodící tradičně s tatrou, by se v lednu v Jižní Americe rád prosadil mezi nejlepší trojici v kategorii kamionů. Zároveň by rád odčinil nezdar z předešlého ročníku. Optimismus Lopraisovi dodávají i výsledky z letošního roku, kdy se představil na několika náročných soutěžích a například na ruské Rallye Hedvábné stezky skončil třetí.

"Dařilo se nám tam, porazili jsme sedm z osmi kamazů a vyhráli i etapu. Myslím, že si zasloužíme skončit na bedně mezi nejlepšími třemi. Věřím, že se to povede. Je to náš cíl," řekl Loprais na dnešní tiskové konferenci v Praze. Před necelým rokem Loprais Dakar nedokončil. Zastavily jej technické problémy, zejména se spojkou. "I proto jsme letos startovali v dakarské sérii, abychom vychytali komponenty, které nás trápily. Vždy se nějaké drobnosti objeví, ale udělali jsme vše, co šlo," podotkl devětadvacetiletý jezdec, který slavnou soutěž v roce 2007 dokončil na třetím místě.

Závodní speciál Tatra 815 4x4 vychází z loňského konceptu, má ale vyšší výkon a zvětšený točivý moment. "To pro nás byla priorita. Taky jsme kamion mírně odlehčili. Všechny detaily ale zveřejňovat nemůžeme a nechceme. Konkurence vše sleduje," pousmál se Loprais. "Snažili jsme se auto upravit v drobnostech, které jsou pro normální lidi neviditelné. Řešili jsme problémové věci, odzkoušeli je a teď doufáme, že vše bude fungovat jako v průběhu roku," uvedl mechanik a navigátor Milan Holáň, který má technické změny na starosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais Tatra team před Dakarem

Lopraise čeká souboj s tradičními soupeři, zejména s piloty nejbohatšího a zřejmě i nejkvalitnějšího týmu Kamaz. "O konkurenci toho víme hodně, jsme v kontaktu. Technika se například od Silk rallye (Hedvábná stezka) výrazně nezměnila. Mapujeme navzájem. Jsme si vědomi toho, že tam jsou větší a silnější týmy. Ale nebojíme se, máme co ukázat," podotkl Loprais.

Rallye Dakar se podruhé za sebou uskuteční v Jižní Americe. Oproti loňsku však pořadatelé trať upravili, více etap se například pojede v poušti Atacama. "Trať se mi moc zamlouvá. Pořadatelé udělali dobrý krok. V Atacamě se toho odehraje spousta. Rozhodne se tam, jednoznačně," soudil český pilot. Na jízdu v náročných dunách se těší. "Dá se tak hodně ztratit i získat. Mám je rád, i velké. Neznamená to ale, že v nich nemůžeme zapadnout," uvedl Loprais, jenž věří, že na rozdíl od minulého ročníku se nebude oproti plánům tak často měnit trať. Součástí týmu bude tradičně i Karel Loprais, jenž opět usedne do doprovodného novinářského týmu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články