Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Abraham: Přestup k CRT není krokem zpět

Praha - Krok, který se v budoucnosti vyplatí. Tak hodnotí jezdec Karel Abraham rozhodnutí startovat v příštím roce mistrovství světa v královské kubatuře MotoGP s motocyklem takzvané kategorie CRT. Prvního Čecha, který se mezi světovou elitou dostal, čeká příští rok třetí sezona v MotoGP. Už ale neusedne na Ducati, ale na motocykl Aprilia ART. 

V letošní sezóně skončil brněnský jezdec na 14. místě
zdroj: ČT Brno

Bude tak mít k dispozici výkonnostně slabší stroj, který nebude na nejlepší objektivně stačit. "Podle informací, které máme, by se už v roce 2014 měly motocykly CRT přiblížit strojům MotoGP a od roku 2015 budou naprosto vyrovnané," uvedl šéf týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham starší.

Motocykly CRT, které v MS začaly jezdit poprvé letos, by měly mít v budoucnosti k dispozici vhodnější pneumatiky a pozměněny mají být i technické předpisy o elektronice. "Spousta lidí si myslí, že je to krok zpět. My si ale myslíme, že ne. Je to předzvěst, kam to půjde. Tovární týmy budou vždy kousek vepředu, ale věříme, že na tom budeme podobně jako v současnosti satelitní týmy Hondy a Yamahy," řekl Abraham starší.

Karel Abraham
zdroj: ISIFA

Podobně to vidí i jeho syn a jezdec Karel Abraham mladší. "Je ale jasné, že mě mrzí to, že ať byla Ducati jakákoliv, tak měla občas šanci jezdit vepředu. Aprilie ji, bohužel, nemá. Ale je to super motorka a my se budeme snažit být mezi nejlepšími v CRT. A třeba porážet i některé MotoGP motorky," uvedl Abraham mladší, který bere rok 2013 jako přechodný.

"Nechci ale říct, že bude zkušební. Pojedeme naplno, ale v roce 2014 by se mělo vše ještě více promíchat s MotoGP motorkama," věří. Reálně může pomýšlet na boje kolem desátého místa. "Třeba se v budoucnosti vrátíme k motocyklu MotoGP nebo se to úplně srovná," řekl Abraham, který si konkrétní cíle pro rok 2013 nedává. "O ambicích nerad mluvím. Budeme se snažit zajet co nejlepší výsledky. Hlavní je, aby závody byly zajímavé a zábavné," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham odchází v MotoGP od Ducati

Abraham už má za sebou i první testy

Český závodník si nový motocykl vyzkoušel po posledním závodě MS ve Valencii. Nepřálo mu ale počasí, ve Španělsku hodně pršelo. "Pocitově byla motorka super. Bohužel jsme toho tolik na suchu nenajezdili a na mokru se to tolik nepozná. Bylo to spíše kroužení," konstatoval Abraham. Prý se ale cítil mnohem lépe než před rokem, kdy si poprvé vyzkoušel model Ducati pro rok 2012. "To jsme hned věděli, že to nebude ono. Teď mám spíše dobrý pocit," řekl.

Nový stroj mu připomíná "dvěstěpadesátku" aprilii, se kterou už v minulosti jezdil. "Až mě to překvapilo, jak podobné to je, jak se s ní jezdí nebo jak se nastavuje. Věřím, že to bude dobře, protože dvěstěpadesátka byla nejoblíbenější motorka, se kterou jsem závodil," uvedl Abraham. Výhodou bude i to, že jeho tým bude mít možnost upravovat si sám motocykl. U Ducati tuhle možnost neměl.

Další testy Abrahama čekají až v únoru v Malajsii. Do té doby se bude věnovat studiu a přípravě na další sezonu. "Začal jsem magisterské studium a ještě jsem tam pořádně nebyl. Mám tak od půlky prosince, kdy začíná zkouškové období, co dělat," uvedl student Joštovy akademie v Brně. Vedle toho se ale chystá i trénovat a vylepšovat fyzičku. "Hned první testy v Malajsii jsou totiž jednou z nejtěžších částí sezony, protože je tam velké vedro a my tam tři dny sedíme na motorce. Je to hodně vyčerpávající," řekl Abraham.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články