Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Abraham pokračoval ve smolné sérii, Kornfeil byl sedmý

Brno - Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil obsadil ve Velké ceně České republiky sedmé místo v kubatuře do 125 ccm a vyrovnal své letošní maximum v mistrovství světa. Naopak druhý stálý český jezdec v šampionátu Karel Abraham pokračoval ve smolné brněnské sérii a svoji domácí premiéru v královské třídě MotoGP nedokončil.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr

Abraham v pátém kole skončil mimo trať. Poté ještě znovu nasedl na motocykl a pokračoval v závodě, avšak po dalších čtyřech okruzích kvůli technické závadě odstoupil. Závod MotoGP zcela suverénně vyhrál vedoucí jezdec seriálu Australan Casey Stoner na hondě, jenž v Brně zvítězil po čtyřleté přestávce.

Abraham odstartoval z posledního místa, brzy ale předstihl Francouze Randyho de Punieta. Snaha českého jezdce napravit nepřesvědčivý výsledek z kvalifikace ale opět skončila nezdarem. Ze sedmi startů na domácí trati dojel Abraham do cíle pouze jednou.

"Dopadlo to jako vždy v Brně," pokrčil Abraham smutně rameny. Za pád, kterým jeho problémy v závodě začaly, prý úplně nemohl. "Spadl jsem na předek na výjezdu ze zatáčky, což si myslím, že žádný jezdec nemůže ovlivnit. Nechci se ale vymlouvat, kdybych měl od pátku takové výsledky, jaké jsem měl mít, možná by se to nestalo," poukázal Abraham na potíže v průběhu celého víkendu, kdy se jeho týmu nepodařilo ideálně nastavit motocykl.

Po lehkém pádu se vrátil do závodu, protože jeho ducati nebyla příliš poškozená, ale po chvilce jej zastavila závada na motocyklu. "Kroužil jsem nějakým způsobem na trati, ale pak najednou motorka přestala jet. Nechal jsem všechny předjet, ale o kolo později přestala jet úplně. Začalo se z ní kouřit a byl konec," uvedl Abraham.

Karel Abraham: "Bohužel to odpovídá tomu, co se v Brně vždy děje. Vždy je tady něco špatně. Buď se nám nepovede závod, spadl jsem, nebo loni se mi to stalo už v tréninku, kdy jsem spadl kvůli jinému jezdci - a navíc jsem pak musel vynechat dva závody. Vždy se tady něco stane."

Pořádnou porci smůly si vybral i favorizovaný Španěl Dani Pedrosa, nejrychlejší jezdec kvalifikace, který v 3. kole chtěl převzít do svých rukou režii závodu. Předstihl vedoucího Jorgeho Lorenza, jenže o několik chvil později po smyku skončil s motocyklem v kačírku mimo trať. Podobně dopadli také Brit Cal Crutchlow a Španěl Álvaro Bautista. Zato Stoner hned v úvodní třetině závodu ujel soupeřům, jeho trhák nikdo nezachytil a postupně zvyšoval náskok.

I když měl Australan v závěru problémy s přilnavostí pneumatik, dojel si suverénně pro šesté letošní vítězství. "Věděl jsem, že bych mohl být na pódiu, ale ve vítězství jsem moc nevěřil. Na začátku jsem ztratil čas v souboji s Andreou (Doviziosem) a myslel jsem si, že mi Dani (Pedrosa) a Jorge (Lorenzo) moc odjedou. Pak jsem ale zjistil, že je můžu dojet, a cítil jsem se skvěle," radoval se Stoner, který ale uznal, že kdyby Pedrosa neupadl, jen těžko by jej v Brně porazil.

Úspěch motocyklů Honda v tomto závodu podtrhli dalšími místy na stupních vítězů italští jezdci. Druhý skončil Andrea Dovizioso a třetí Marco Simoncelli, jenž odsunul na čtvrté místo obhájce loňského prvenství Španěla Lorenza a poprvé v kariéře se dostal mezi nejlepší trojici v MotoGP. I díky němu si Honda připsala první kompletní stupně vítězů v hlavní kategorii od roku 2006.

Kornfeil dojel ve stopětadvacítkách sedmý

První vítězství v seriálu mistrovství světa po dramatickém závěru třídy do 125 ccm vybojoval Němec Sandro Cortese, který o 397 tisícin sekundy porazil Francouze Johanna Zarca. Ten je v průběžném pořadí druhý, ztrátu na vedoucího Španěla Nicoláse Terola snížil na 12 bodů.

Vítěz dvou předchozích závodů v Brně Terol na třetí úspěch za sebou nedosáhl. Při startu přitom favorizovaný Španěl potvrdil nejrychlejší čas z tréninku, získal před soupeři náskok a do poloviny závodu se střídal na první pozici s Francouzem Zarcem. Ovšem v 9. kole najednou začala jeho aprilia ztrácet výkon a Terol z boje předčasně odstoupil.

V čele zůstala dvojice Zarco a Cortese. Oba jezdci svedli v závěru tuhý boj o prvenství, z něhož vyšel po riskantních manévrech vítězně Cortese. Jejich souboj rozhodlo až závěrečné "esíčko", ve kterém se Němec natlačil před francouzského soka. Cortese se dočkal triumfu ve 109. závodě v MS v kariéře.

"Nikdy jsem si nepřestal věřit, nepochyboval jsem o sobě. Byly ale časy, které bych označil za těžké," řekl Cortese, který v minulosti jezdil za česko-švýcarský tým manažera Daniela Eppa. "Hodně mi pomohl, o tom není sporu. Je to v mé kariéře důležitá osoba. Určitě část tohoto pódia patří jemu," uvedl německý jezdec.

Kornfeil sice vyjel až z 19. místa, ale start mu vyšel dokonale. Po prvním kole se vytáhl na 12. pozici a poté se posunul na desáté místo. K dalšímu postupu mu pak pomohli soupeři. Nejprve odstoupil Terol, poté upadl Španěl Efren Vázquez a v posledním kole skončil mimo trať i Portugalec Miguel Oliveira.

Na 17. pozici dojel Miroslav Popov, který startoval na divokou kartu. Na předposledním 25. místě skončil další český držitel divoké karty Ladislav Chmelík. Jeden z dvojice pravidelných českých účastníků MS Kornfeil sice vyrovnal svůj nejlepší letošní výsledek ze Španělska, spokojen ale moc nebyl. "Když zhodnotím celý víkend, tak nebyl nic moc," řekl.

Před startem domácího závodu totiž chtěl bojovat o stupně vítězů, problémy s motocyklem v pátek i v sobotu jej ale ze hry o přední pozice vyřadily. "Kdybych neměl problémy v kvalifikaci, mohl jsem startovat z desítky, a to by se útočilo úplně jinak," podotkl Kornfeil, loni na Masarykově okruhu pátý muž nejslabší kubatury.

V závodě jej navíc přibrzdil souboj s Italem Simonem Grotzkyjem ve čtvrtém kole. Po něm totiž Kornfeilovi čelo závodu ujelo. "Strašně nás to zbrzdilo a pak už nebyla možnost bojovat o pódiové umístění," dodal Kornfeil, který ale věří, že se mu ve zbytku sezony podaří prosadit se poprvé v kariéře na stupně vítězů.
  
Moto2 ovládl Ital Iannone na Suteru

Závod třídy Moto2 bez české účasti vyhrál Ital Andrea Iannone na suteru, jenž v tvrdém souboji o prvenství v závěru porazil Španěla Marka Márqueze. Dvaadvacetiletý Iannone dosáhl devátého vítězství v mistrovství světa. Vedoucí muž seriálu Němec Stefan Bradl skončil třetí a před druhým jezdcem průběžné klasifikace Márquezem má náskok 43 bodů.

Nejlépe odstartoval Švýcar Thomas Lüthi a společně s kvartetem Iannone, Márquez, Bradl a Alex de Angelis se postaral o dramatický průběh závodu, jehož pořadí se často měnilo. Z favoritů po pádu nedokončil Brit Bradley Smith.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články