Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Abraham na špatných gumách výsledek z kvalifikace nepotvrdil

Sachsenring (Německo) - Karel Abraham neproměnil ve Velké ceně Německa životní kvalifikační výsledek v body a chaotický závod kubatury do 250 ccm nedokončil. Český jezdec doplatil na špatnou volbu pneumatik při opakovaném startu dnešní Grand Prix, do které vyrážel z pátého místa. Na gumách určených do mokra od počátku za soupeři zaostával, protože očekávaný déšť nepřišel, a nakonec v bezvýchodné pozici odstavil motorku v depu. Druhý český závodník Lukáš Pešek skončil dvanáctý.

Závod poznamenala hromadná havárie v první zatáčce, po které v začínajícím dešti komisaři závod přerušili ve chvíli, kdy oba čeští jezdci na apriliích byli v elitní desítce. Oficiálním důvodem zastavení jízdy byly měnící se povětrnostní podmínky.

Závod byl opět odstartován o necelou půlhodinu později, namísto 29 kol už byl vypsán jen na 19 a Abraham se do něj na rozdíl od soupeřů vydal na "mokrých" pneumatikách. Jenže nad Sachsenringem se z černých mračen nerozpršelo a na osychající trati byl český jezdec, který v kvalifikaci i v trénincích na mokru exceloval, bez šance.

Z vítězství se radoval italský úřadující šampion Marco Simoncelli na gileře a po zranění z úvodu sezony se opět přihlásil do boje o titul. Vedení v šampionátu uhájil díky čtvrtému místu Hiroši Aojama z Japonska na hondě.

Rossi načal druhou stovku triumfů

V královské kategorii triumfoval lídr seriálu a úřadující šampion Valentino Rossi z Itálie, jenž tak načal druhou stovku svých vítězných závodů v mistrovství světa. Díky 101. výhře v Grand Prix dosáhl Rossi také na 159. umístění na stupních vítězů, čímž vyrovnal rekordní zápis svého legendárního krajana Giacoma Agostiniho.


Rossi byl nejrychlejší v kvalifikaci a o vítězství musel tvrdě bojovat se svým týmovým kolegou z Yamahy Jorgem Lorenzem. Pět kol před koncem se dravý Španěl dostal před slavného Itala na první místo, ale ten mu předjetí o tři okruhy později oplatil a vedení navzdory Lorenzovu dorážení udržel. Třetí skončil vítěz předchozí Velké ceny USA, další Španěl Dani Pedrosa na hondě.

Vítězstvím si Rossi upevnil vedení v MS, před Lorenzem vede po devíti závodech o 14 bodů.

125 ccm: První pětka pro Španěly

Závod stopětadvacítek ovládli Španělé, kteří obsadili pět prvních míst. Vítězný Julian Simón s aprilií zvýraznil v polovině šampionátu vedení v průběžné klasifikaci na 25 bodů. O celkové druhé místo přišel Brit Bradley Smith, který byl jedním z řady jezdců, kterým se nevyhnul pád, a závod nedokončil. Na zemi se ocitl i Lukáš Šembera na aprilii, přesto dojel osmnáctý, což je jeho nejlepší letošní výsledek.

Valentino Rossi
zdroj: AP autor: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články