Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Abraham dojel v Barceloně osmý, nejlépe v sezoně

Barcelona - Nejlepší výsledek v sezoně zaznamenal díky osmému místu ve Velké ceně Katalánska český motocyklový jezdec Karel Abraham. Druhý český zástupce v kubatuře do 250 ccm Lukáš Pešek dnes skončil dvanáctý. Závod vyhrál domácí Alvaro Bautista. Strhující finiš nabídl závod třídy MotoGP, v němž díky odvážnému manévru vyhrál Valentino Rossi.

Italský mistr světa v poslední zatáčce před cílem předjel vedoucího Španěla Jorge Lorenza a připsal si druhé vítězství v sezoně. "Nečekal jsem, že mě takhle předjede. Ale byl odvážnější než já a vítězství si zasloužil," řekl agentuře Reuters Lorenzo, který má v čele průběžného pořadí po šesti závodech 106 bodů stejně jako Rossi a Australan Casey Stoner, jenž dojel třetí.    

Abraham si vylepšil letošní maximum navzdory nevydařenému startu, kdy se z dvanácté pozice propadl na konec jezdeckého pole. "Po startu to vypadalo na katastrofu," uvedl český jezdec v tiskové zprávě. "Špatný start způsobil přehřátý motocykl. Bylo tady opět obrovské vedro, snad osmatřicet stupňů, a stroj prostě nešel dopředu. Postupně jsem se dostal do tempa a začal bojovat," dodal.    

Už v prvním kole se posunul na 17. pozici a osmou příčku si v závěru zajistil předjetím Francouze Julese Cluzela. "Vzhledem k tomu startu byl závod velký boj, takže jsem s umístěním naprosto spokojen," dodal Abraham. Jeho nejlepším počinem v kariéře zůstávají dvě sedmá místa z loňska.    

Pešek bojoval s následky nemoci

Pešek si v cíli oproti startu polepšil o pět příček, přestože v průběhu závodu bojoval s následky nedávné nemoci. "Jsem strašně vyčerpaný. To byl dneska největší problém, protože od desátého kola jsem nemohl dýchat," uvedl. "Teď se musím hlavně dát dohromady a chci potrénovat, abych nabral kondici. Věřím, že v Nizozemsku to bude lepší," dodal k příštímu závodu, který se jede za dva týdny.

Zatímco v kvalifikaci trápilo Peška nastavení motorky, dnes si ho pochvaloval. "Celý víkend jsem se necítil dobře, takže jsem vůbec nemohl říct, co potřebuju. Nechal jsem to proto na mechanicích a ti odvedli skvělou práci," prohlásil.    

Simón se spletl, slavil vítězství v předposledním kole

Vítězný Bautista potěšil španělské fanoušky po předchozím zklamání ze závodu třídy do 125 ccm, v němž připravila domácího favorita Juliána Simóna o vítězství kuriózní chyba. Simón, jenž startoval z pole position, začal slavit třetí vítězství v kariéře při nájezdu do posledního kola v domnění, že už je cíl. Než ho z omylu vyvedli zuřivým máváním členové jeho týmu, předstihl ho pozdější vítěz Ital Andrea Iannone a navíc dvaadvacetiletého Španěla dojela skupinka soupeřů.    

Iannone si zajistil třetí triumf v sezoně s více než dvousekundovým náskokem. Smolař Simón bojoval v závěru alespoň o stupně vítězů, ale cílová fotografie přisoudila třetí místo o jedinou tisícinu sekundy jeho kolegovi ze stáje Bancaja Aspar Sergiu Gadeovi. Simón si musel vypít kalich hořkosti až do dna, když musel opustit připravované vyhlášení vítězů a přenechat místo svému krajanovi.    

Útěchou mohl být pro španělského mladíka alespoň posun do čela šampionátu, kde předstihl o 1,5 bodu Brita Bradleyho Smithe. Český jezdec Lukáš Šembera po sobotním pádu v kvalifikaci odstoupil ze závodu kvůli technickým problémům po čtyřech kolech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články