Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Abraham byl v trénincích v Brně až sedmnáctý

Brno - Karel Abraham obsadil sedmnácté místo v trénincích na Velkou cenu České republiky v Brně, jedenáctý závod mistrovství světa silničních motocyklů. Nejlepšího času dosáhl v královské kategorii MotoGP v dopolední i odpolední části Dani Pedrosa ze Španělska, na kterého Abraham ztratil 2,671 sekundy. Další český pravidelný účastník šampionátu Jakub Kornfeil byl ve stopětadvacítkách dvacátý. V obou trénincích Moto2 zajel nejrychlejší časy vedoucí jezdec seriálu Němec Stefan Bradl.

Oba tréninky ve třídě MotoGP ovládli jezdci týmu Repsol Honda Pedrosa a vedoucí jezdec seriálu Australan Casey Stoner. Pedrosa v ranní části zaskočil soupeře skvělým časem 1:56,328 a zůstal pouze o 183 tisícin sekundy za dva roky starým traťovým rekordem Itala Valentina Rossiho z kvalifikace. Také v odpolední části Pedrosa jezdil nejrychleji, svůj dopolední výsledek ale už nevylepšil.

Abraham bojoval s motocyklem Ducati, s kterým bude mít zřejmě na brněnské trati více práce, než očekával. V obou trénincích sice pokořil dvouminutovou hranici a odpoledne se ještě nepatrně zlepšil, ale ani tento výsledek mu nestačil na přeskočení více soupeřů a musel se spokojit s předposledním místem. Za ním zůstal pouze Španěl Toni Elías.

Kornfeil byl v první části jedenáctý, za nejrychlejším Španělem Nicolásem Terolem zaostal o 2,775 sekundy. V druhém tréninku zkoušel Kornfeilův tým vylepšit výkon motocyklu výměnou pérování a tlumičů, tato cesta se nevydařila. Kornfeil musel třikrát zastavit v depu na výměnu součástek.

Jakub Kornfeil:

"Odpolední příprava byla jen zbytečně promrhaným tréninkem. Ranní trénink byl fantastický, všechno fungovalo, jak mělo. Cítil jsem se na motorce dobře."

"Do druhého tréninku jsme šli přesně opačnou cestou, potýkali jsme se s problémy. Poprvé jsem zastavil v depu kvůli teplotě. Podruhé pro změnu motorka nedržela, když jsem začal trošičku zrychlovat. Chtěl jsem proto, aby mechanici vyměněné díly vrátili do původní ranní varianty," vysvětlil Kornfeil. "Potom mi ještě jeden mechanik poradil, aby tlumič přifoukli. Motorka byla nesmírně tvrdá a po dvou zkušebních kolech jsem musel opět do depa. To bylo deset minut před koncem. Už nebyl čas na zlepšení času," dodal zklamaně český jezdec.

Z 35 závodníků ve třídě do 125 ccm si vedle Kornfeila dopolední čas nezlepšili pouze další čtyři jezdci. Mezi nimi byl z první dvacítky překvapivě jen nejrychlejší z dopolední části Španěl Terol. Ten byl ale v prvním tréninku tak rychlý, že jeho výkon nikdo nepřekonal. V Brně startují v nejslabší kategorii do 125 ccm na divoké karty i Miroslav Popov a Lukáš Chmelík, kteří zajeli 28., respektive 33. čas.

Němec Bradl na stroji Kalex ovládl oba tréninky třídy Moto2, v níž nemají čeští závodníci zastoupení. Druhý jezdec průběžné klasifikace Španěl Marc Márquez hledal v Brně optimální stopu. Dopoledne skončil až osmnáctý, odpoledne se zlepšil téměř o sekundu a postoupil na šesté místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články