Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Trenér českých pětibojařů: Naším cílem by mělo být pokusit se OH vyhrát

Trenér českých moderních pětibojařů Jakub Kučera se příliš nezabývá možnostmi přímé kvalifikace na letní olympijské hry v Paříži v roce 2024. Hlavním cílem reprezentace by podle něj mělo být pokusit se olympiádu vyhrát. Za vrcholy aktuální sezony považuje především mistrovství světa v Bathu, Evropské hry v Krakově a finále Světového poháru v Ankaře.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští pětibojaři chtějí zkusit OH v Paříži vyhrát

Letošní sezona nabízí tři možnosti přímé kvalifikace do Paříže. Do francouzské metropole postoupí vítězové červnového finále Světového poháru v Ankaře a všichni individuální medailisté ze srpnového světového šampionátu v Bathu. Osm míst pro každou kategorii vzejde z Evropských her. Další účastníky určí světový žebříček.

"Ještě než začala sezona, měli jsme v aktuálním pořadí světového žebříčku pět závodníků v první šestnáctce, což by byla místa, která by garantovala splnění kvalifikačních kritérií. Jestli někdo splní na konkrétní akci přímé kvalifikační kritérium, není až zas tak důležité. Naším cílem by nemělo být kvalifikovat se na Hry, ale pokusit se olympijské hry v Paříži vyhrát," řekl Kučera.

O hlavních vrcholech sezony má jasno. "Zůstávají jimi mistrovství světa, Evropské hry a finále Světového poháru. To, že na těchto závodech je možné splnit kvalifikační kritéria, je spíš takový bonus," uvedl Kučera.

zdroj: Pentathlon autor: Filip Komorous

"Vzhledem k síle mužského i ženského týmu je pro nás prioritní, aby závodníci zůstali zdraví a prokazovali dlouhodobě výkonnost, která je na světovém žebříčku bude držet na místech garantujících postup na olympijské hry i v případě, že by se jednorázové závody z jakéhokoli důvodu nepodařily," prohlásil Kučera.

V březnovém zahajovacím závodu sezony Světového poháru v Káhiře dopadl z českých závodníků nejlépe Martin Vlach. Pátý muž z olympijských her v Tokiu získal bronz. "Pro mě je vždycky dobré, když se hned první závod povede, protože mi to přidá větší motivaci do dalšího tréninku. Neudělal jsem ještě všechno dobře, ale na úvod sezony to byl podařený závod. Doufám, že tuto tendenci udržíme i po zbytek sezony," mínil Vlach.

Stále není jisté, zda bude moderní pětiboj zařazen i na OH v Los Angeles v roce 2028. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) by o tom mohl rozhodnout v polovině října.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články