Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Svoboda před obhajobou zlata v Riu: Cítím se stejně jako před Londýnem

Rio de Janeiro - David Svoboda bude v Riu obhajovat zlatou medaili z Londýna. Jednatřicetiletý reprezentant přitom současnou sezonu světového poháru nebere příliš v potaz. Svůj trénink už měsíce před závodem přizpůsobuje podmínkám sportovišť v brazilské metropoli.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda podřizuje sezonu Riu, cítí se stejně jako před Londýnem

V Riu budou moderní pětibojaři premiérově soutěžit ve dvou dnech. David Svoboda bude muset svůj trénink přizpůsobit i specifickým podmínkám v dějišti - klikaté běžecké trati a střelbě, která bude s největší pravděpodobností probíhat ve večerních hodinách.

"Buď budeme chodit na střelnici do haly, kde si pozhasínáme, nebo posuneme tréninky na večerní hodinu," popisuje způsob přípravy Svoboda. 

Olympijský vítěz z Londýna letos šetří svými starty. Cítí se ale v této fázi podobně jako před čtyřmi roky před Londýnem. "Když to mám srovnat s přípravou před Londýnem, tak se v tomhle období cítím zhruba stejně. Je dost času udělat s formou zásadní věci," myslí si český olympionik.

Svoboda se představil i na světovém poháru v Kecskemétu, kde skončil čtrnáctý. Závod v Maďarsku pro něj ale byl zejména tréninkovým závodem. "Zaplaval velmi dobře, v šermu byl velmi úspěšný z obranných akcí. V jízdě nechal skoro půl minuty, což je hodně, ale kůň byl obtížný," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Do kombinované disciplíny vybíhal Svoboda s Polívkou a polovinu trati se česká dvojice držela spolu. Jenže na třetí střelbě se Svoboda nechal parťákem strhnout a vyrazil z ní, přestože pátou ránu netrefil, i když si myslel, že ano. "Takže se musel vracet a znovu zaujmout postoj. Stálo ho to čtyři místa," dodal trenér.

Jednatřicetiletý Svoboda se před olympijskými hrami představí už jen na květnovém světovém šampionátu. Pak vrhne všechny síly do přípravy, protože závod v Riu bude jedním z jeho posledních v kariéře. 

Závod SP v moderním pětiboji v Kecskemétu (Maďarsko)

Muži - finále: 1. Cooke (Brit.) 1491, 2. Marosi 1486, 3. Demeter (oba Maď.) 1481, ...9. Polívka 1444, 14. Svoboda 1437, 26. Kindl (všichni ČR) 1382.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články