Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Svoboda: Chci nějakou medaili ještě občas přivézt

Praha – David Svoboda dosáhl na londýnské olympiádě na svůj největší životní úspěch, po zisku zlata mu však motivace prý nechybí. Pomalu začíná s tréninkem a brzy se chystá na soustředění do Spojených států, kde ho čeká i první díl světového poháru. Hlavním cílem pro Svobodu zůstává zlato z nadcházejícího mistrovství Evropy.

David Svoboda
zdroj: ISIFA

Olympijské zlato si Svoboda na krk pověsil v Londýně 11. srpna a od té doby nejdříve slavil a pak navštěvoval různé akce a jednal o své budoucnosti. "Byla to nejdelší pauza, co jsem kdy zažil. Trvala skoro tři měsíce, ale už měsíc trénuji, pomalu se dostávám do formy a už se nemohu dočkat závodů," řekl Svoboda.

Začátkem příštího roku nejspíše odjede na soustředění do Spojených států. V Americe začne Svoboda v únoru v Palm Springs i světový pohár a má v plánu jet také do Ria de Janiera, kde SP pokračuje druhým dílem. "Nebude to tak, že bych chtěl od prvního závodu drtit soupeře a vyhrávat, ale závody jsou příjemné zpestření a mám v plánu začít světový pohár od prvního podniku. Nemám ale na obzoru představu, jak chci dopadnout," řekl.

"Ten sport mě baví"

Motivace po zisku olympijského zlata Svobodovi prý nechybí. "Tou nejsou jenom medaile, ale fakt, že mě ten sport baví, baví mě reprezentovat, připravovat se, zlepšovat se a občas nějakou medaili přivézt. V tom bych chtěl pokračovat co nejdéle. Nemám na obzoru konec kariéry," prohlásil.

Jeho cílem v roce 2013 bude mistrovství Evropy v Polsku a myslí i na světové zlato, které mezi dospělými v jeho sbírce chybí. "Budu se snažit vytvářet si příležitosti, abych se o titul mohl poprat," řekl Svoboda diplomaticky.

Na sezonu se těšil i proto, že došlo k úpravě pravidel. V závěrečné kombinované disciplíně se trať prodloužila z 3 000 na 3 200 metrů a místo tří položek střelby budou nyní pětibojaři střílet čtyřikrát. "Pětiboj se vrátí do rovnováhy," těšilo Svobodu. "Po přechodu na laserové zbraně dominoval šerm, proto jsem se na něj soustředil na olympiádě, ale teď se zase zvýší hodnota střelby," řekl Svoboda. Pro české pětibojaře, vždy vynikající střelce, by měla být úprava pravidel výhodná. "Slibuji si, že nám to dodá stabilitu vysoké výkonnosti," řekl olympijský vítěz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články