Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Pětibojař Svoboda vyhrál mistrovství Evropy

Debrecín (Maďarsko) - Moderní pětibojař David Svoboda se stal v Debrecínu mistrem Evropy. Navázal tak na triumfy Libora Capaliniho z roku 2002 a Ondřeje Polívky z loňského roku. Svoboda triumfoval především díky perfektní poslední disciplíně, před níž byl až jedenáctý. Kombinace střelby s během vyšla Svobodovi nejlépe ze všech, a smazal tak ztrátu 48 sekund po nevydařeném parkuru. Za Svobodou obsadili další medailová umístění Brit Samuel Weale a Němec Stefan Kollner. Dvojnásobný olympijský vítěz a lídr po třech disciplínách Rus Andrej Mojsejev spadl až na pátou pozici.

"Nezdar na olympiádě v Pekingu jsem hodil za hlavu a dnes i experti tvrdí, že jezdím srovnatelně se špičkou, ale dnešní chyby nešly na můj vrub," komentoval parkur, tradiční loterii pětiboje. Druhou nejlepší bilanci měl Svoboda v šermu a i po plavecké části se držel na medailové pozici. "Vím, že pokud před během neztrácím víc než minutu a pohybuji se kolem desátého místa, vždy mohu útočit na medaili. Proto jsem věřil, že ji udělám i v Debrecínu," doplnil.

Ze zadních pozic zaútočili v závěru i celkově devátý Michal Sedlecký a dvanáctý Polívka. "Střelba mi vyšla skvěle. A když jsem k tomu přidal slušný běh, jsem v desítce. Takový výsledek vždy udělá radost," dodal v cíli exmistr světa Sedlecký. Vůbec se naopak závěr nepodařil Michalu Michalíkovi, jenž neudržel postavení v elitní pětici a propadl se na konečnou 27. příčku.

V soutěži družstev předstihli české trio Svoboda, Polívka, Michalík při bodové rovnosti jen díky lepší bilanci z šermu Němci. Třetí byli Litevci. "Samozřejmě je mi líto, že to není zlato. Zvlášť když šlo o tak vyrovnaný závod, který vlastně skončil z mého pohledu remízou. Dvě zlata by byla krásná," litoval Svoboda, jenž může sbírku rozšířit ještě v úterní štafetě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články