Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Pětiboj vyzkouší náhradu za parkur, překážkový závod

Překážkový závod podobný Gladiator Race má nahradit v moderním pětiboji parkur. Podobu zásadní změny tradiční disciplíny upřesnila Mezinárodní federace moderního pětiboje a pozvala sportovce k testovací soutěži, která bude na konci června bezprostředně po finále Světového poháru v Ankaře. V úterý 28. června si zájemci zkusí kvalifikaci a závod, předcházet tomu bude v pondělí praktická ukázka a vysvětlení s možností tréninku.

Jan Kratochvíl na Taxis Gladiator Race
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Podle UIPM se bude závodit na stometrové trati obsahující až deset překážek jako například vzestupné schody, houpačku, jeden a půl metru vysokou stěnu, ručkovací segment, kladinu či závěrečnou zakřivenou stěnu zvanou tsunami.

Soutěžit mají zároveň dva až čtyři sportovci s cílem co nejrychleji trať překonat. Federace vyzvala moderní pětibojaře, ať se na testovací soutěž povinně registrují bez ohledu na to, zda budou předtím účastníky finále SP.

Jízda na koni s překážkami má být z pětibojařských soutěží vyřazena, protože je často problematická. Na loňských olympijských hrách v Tokiu upoutal pozornost případ německé reprezentantky Anniky Schleuové, jejíž kůň se vzpouzel a odmítal skákat. Schleuová se ho snažila pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka Kim Raisnerová ji vyzývala, ať ho udeří, sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Elitní závodníci se změnou disciplín, o které každopádně ještě musí rozhodnout kongres UIPM, nesouhlasí.

Už v listopadu více než čtyřicet olympijských medailistů včetně vítěze her v Londýně 2012 Davida Svobody podepsalo dopis adresovaný předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Sportovci v něm žádali o podporu v boji za zachování jezdecké disciplíny. Později ho ještě vyzvali, aby zasáhl. Konzultace UIPM se sportovci prý není skutečná, ačkoliv předseda komise sportovců UIPM Jásir Hafní prohlásil, že závodníci hráli při hledání nové podoby moderního pětiboje zásadní roli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články