Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kuf vybojoval nejlepší umístění v kariéře, v Káhiře byl třetí

Káhira – Moderní pětibojař Jan Kuf obsadil třetí místo v závodu světového poháru v Káhiře a dosáhl největšího individuálního úspěchu v kariéře. Dvaadvacetiletý český reprezentant tak zastoupil tradiční opory olympijského vítěze Davida Svobodu či bývalého mistra Evropy Ondřeje Polívku, kteří v této sezoně ještě nestartovali kvůli zraněním.

Moderní pětiboj
zdroj: ČTK

"Jsem úplně nadšený, že to takhle všechno vyšlo," řekl Kuf. Ve světovém poháru přitom startoval teprve popáté a poprvé prošel do finálové dvaatřicítky. "Přišlo to tak náhle, že jsem v cíli nevěděl, co dělat s rukama a nohama. Doufám, že mi to dodá dávku sebevědomí do dalších závodů," řekl.

Kuf se v Káhiře prezentoval solidním výkonem už v kvalifikaci, v níž obsadil šestnácté místo. V dnešním finále mu vyšel nejlépe úvodní šerm, po němž byl šestý. "Byl to můj nejlepší šerm mezi muži," řekl. Následně si připsal dvaadvacátou příčku v plavání a osmnáctou v parkúru, pro umístění na stupních vítězů si doběhl díky devátému času v závěrečné kombinované disciplíně běhu se střelbou.

"Do kombi (běhu se střelbou) jsem nastupoval desátý a spíš jsem doufal, že to udržím a vůbec nemyslel takhle vysoko," řekl Kuf. Postupně se ale posouval dopředu a po poslední střelecké položce byl šestý. "No a na posledním úseku jsem předběhl tři Ukrajince a najednou proběhl cílem třetí. Nádhera," radoval se Kuf.

Rodák z Prahy je svěřencem trenéra Jakuba Kučery, který stojí za úspěchy pětibojařů v posledních letech. "Pozvu Jakuba na pivo," plánoval Kuf, jak utratí část z 1 500 dolarů (30 tisíc korun), své největší životní prémie, kterou vydělal.

Kuf neřekl poslední slovo

Podle Kučery má Kuf předpoklady zařadit se mezi světovou špičku. "Dva tři roky se to o něm ví a bylo jen otázkou, kdy to přijde," řekl Kučera. "Ještě nemusí být nahoře pravidelně, ale potenciál on má a na tom se dá pracovat. Je vynikajícím šermířem a běžcem, musel si najít cestu ve střelbě, ale když je někdo do tří na světáku, tak nesmí mít slabinu. V každé disciplíně musí jít dobře," řekl Kučera.

Závod vyhrál mistr Evropy z roku 2012 Riccardo de Luca z Itálie o osm sekund před Francouzem Christopherem Pattem. Kuf, jenž byl na loňském evropském šampionátu členem stříbrné české štafety, doběhl do cíle s odstupem 19 sekund těsně před ukrajinským duem Pavlo Tymoščenko, Ruslan Nakoněčnyj. Druhý český reprezentant Martin Bilko obsadil 28. pozici.

V Káhiře moderní pětibojaři absolvovali svůj první letošní kompletní závod světového poháru, neboť úvodní díl seriálu v Acapulcu byl před měsícem předčasně ukončen kvůli velkému horku. Kuf tam nepostoupil z kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články