Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Kuf na MS útočil na medaili a skončil čtvrtý, Přibylovou zradila zbraň

Těsně pod stupni vítězů skončil na mistrovství světa v moderním pětiboji v Mexiku Jan Kuf. Ten se po úvodní části, kterou byl šerm, dělil o vedení, ale pak byla soutěž přerušena kvůli špatnému počasí. Již před tím odzávodily ženy a Eliška Přibylová obsadila i vinou závady na zbrani při závěrečné kombinované střelbě 34. místo.

Moderní pětibojařka Eliška Přibylová
zdroj: Pentathlon.cz autor: Filip Komorous

Bronzový pětibojař ze světového šampionátu ve Varšavě 2014 Kuf v základním šermířském kole vyhrál 24 soubojů a dělil se o vedení s Číňanem Čang Lin-Pinem, stejné pořadí bylo i po bonusovém šermu. V plavání byl Kuf sedmnáctý, průběžně figuroval na druhé příčce a po parkuru klesl na třetí pozici.

Do závěrečného běhu kombinovaného se střelbou se vydal s odstupem 18 sekund za vedoucím Američanem Amrem El Gezirím, který dříve reprezentoval Egypt, ale jen s náskokem čtyř vteřin na trojici pronásledovatelů. A v deseti sekundách bylo dalších osm pětibojařů.

Po první zastávce na střelnici běžel předloňský mistr Evropy Kuf druhý, po druhé ale klesl mimo stupně vítězů a osmý figuroval i po třetí střelbě. Závěrečná čtvrtá položka mu ale vyšla, ve finiši se prohnal kolem Ahmeda Hameda z Egypta a radoval se ze čtvrtého místa, které v Mexiku přidal k víkendovému stříbru ze štafety.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojař Kuf skončil na MS čtvrtý, vyhrál Brit Cooke

V dramatickém posledním kole chvilku vedl mistr světa z roku 2015 Pavlo Tymoščenko z Ukrajiny. Předběhli ho ale Brit James Cooke a také Valentin Prades z Francie, který už se radoval z titulu, jenže Cooke ho na pásce těsně předstihl. Navázal tak na Richarda Phelpse, prvního britského šampiona z Darmstadtu z roku 1993.

Jediným českým mistrem světa je Michal Sedlecký z roku 2002. Olympijský vítěz David Svoboda byl na MS stříbrný v letech 2008 a 2009. 

Přibylovou zklamala při střelbě zbraň

Přibylová mohla při premiéře ve finále MS útočit na první dvacítku, po parkuru jí patřilo 24. místo. Místo toho si však kvůli technickým problémům se zbraní o deset pozic pohoršila. Mistryní světa se poprvé stala Běloruska Anastasia Prokopenková, jež navázala na loňské zlato z mistrovství Evropy a páteční vítězství v Mexiku ve štafetě.

"Už na konci zástřelu nebylo něco v pořádku, ale tak to bylo i v kvalifikaci, kdy pak v závodě střílela Eliška výborně. Tentokrát ale nešlo při střelbě o její nepřesnosti, jak si myslela, ale o technickou závadu na zbrani. Eliška nevyužila náhradní zbraň a na střelnici zůstala místo obvyklých padesáti vteřin dvě a půl minuty, což ji samozřejmě stálo lepší výsledek," uvedl reprezentační šéftrenér Jakub Kučera.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Mexiku:

Muži - finále: 1. Cooke (Brit.) 1435 b. (fotofiniš), 2. Prades (Fr.) 1435, 3. Tymoščenko (Ukr.) 1429, 4. Kuf (ČR) 1425, 5. Hamed (Egypt) 1424, 6. Belaud (Fr.) 1420.

Ženy - finále: 1. Prokopenková (Běl.) 1346, 2. Schleuová (Něm.) 1332, 3. Oteizaová (Fr.) 1329, 4. Földháziová (Maď.) 1320, 5. Batašovová (Rus.) 1318, 6. Kovácsová (Maď.) 1312, ...34. Přibylová (ČR) 1103.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články