Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kuf je podruhé v řadě Pětibojařem roku

Praha - Podruhé za sebou získal Jan Kuf ocenění Pětibojař roku. V anketě Českého svazu moderního pětiboje skončil na druhém místě olympijský vítěz David Svoboda a třetí byla Kufova partnerka ze zlatého světového mixu Natálie Dianová. V kategorii 5P pro pětibojařské talenty zvítězil Marek Grycz.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojařem roku je znovu Kuf

Čtyřiadvacetiletý Kuf letos nejdříve skončil stříbrný ve Světovém poháru v Káhiře, ale poté léčil vážné zranění prstu. Přesto ovládl s Dianovou smíšenou štafetu na červencovém mistrovství světa v Berlíně a na srpnovém mistrovství Evropy společně se Svobodou a Ondřejem Polívkou získali bronz v soutěži družstev. Devátým místem mezi jednotlivci navíc splnil kvalifikační kritéria pro účast na olympiádě v Riu.

"Výhra s Natálkou na mistrovství světa byl můj největší úspěch a další dílčí krok, kterého jsem chtěl dosáhnout. Poprvé v životě jsem vyhrál něco takhle velkého. Na mistrovství Evropy jsem byl devátý, ale splnil jsem kvalifikaci na olympiádu. Nemůžu být nespokojený," řekl závodník pražské Dukly Kuf.

Svoboda se po dvou letech trápení se zdravotními problémy letos vrátil do špičky. Čtvrtým místem na ME také splnil kritéria pro účast v Riu a na MS skončil osmý. "Díky všem, kteří mi pomáhali, a těm, kteří mě nezradili, když mi to zrovna nešlo. Jak jsem měl dva roky těžší, víc jsem si všímal lidí, kteří mi vydrželi být nakloněni. Toho si vážím," řekl třicetiletý Svoboda.

Světová šampionka ve smíšené štafetě Dianová má za sebou, stejně jako Svoboda úspěšný návrat. "Přestože jsem se vrátila až v květnu, některé věci se povedly a dodaly mi sebedůvěru a motivaci dále pracovat," řekla šestadvacetiletá pětibojařka, kterou ale zradila noha, proto nemohla na mistrovství Evropy dokončit závod a kvalifikovat se na olympiádu. "Snad to klapne příští rok přes světový žebříček," doufala.

Přípravu na hry v Riu už pětibojaři začali, mají za sebou měsíční soustředění v Coloradu. Vystoupali na nejvyšší horu v okolí Pikes Peak do nadmořské výšky 4302 metrů, hlavní byl však trénink - zejména plavecký a běžecký. "V tomhle období a ve vysoké nadmořské výšce šlo o to vybudovat co nejlepší základ. Vypadá to, že všichni reagovali dobře. Všechno proběhlo tak, jak mělo, bylo to jedno z nejlepších soustředění, co pamatuju," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články