Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Tour de France 2024

Houška s Tůmou byli na úvod pětibojařského MS pátí ve štafetě

Filip Houška s Matoušem Tůmou obsadili na mistrovství světa v moderním pětiboji páté místo ve štafetě. V prvním finálovém dnu na šampionátu v čínském Čeng-čou česká dvojice porazila pětici soupeřů, po závěrečné kombinaci běhu se střelbou dělilo třiadvacetileté reprezentanty od medaile 51 sekund.

Filip Houška s Matoušem Tůmou
zdroj: Český svaz moderního pětiboje autor: Filip Komorous

Českému týmu, který v roce 2022 vyhrál štafetu na juniorském MS a získal senzačně světový bronz mezi seniory na šampionátu v Alexandrii, vyšel nejlépe parkur. Obsadil v něm čtvrté místo, ve zbylých disciplínách se umístil v druhé polovině výsledkové listiny.

"Začali jsme hrozně, hlavně mně to nesedlo. Škoda, šerm si beru hodně na sebe. Dlouho trvalo, než jsme se do toho dostali, dotahovali jsme to ke konci," uvedl Houška. "Říkali jsme si, že jediné, kde se to ještě může zlomit, bude parkur, což se nakonec ukázalo. Vylosovali jsme si dva dobré koníky a přejeli jsme to docela hezky. Ostatní trochu ztratili a dostali jsme se na páté místo," líčil Houška.

Tůma si pochvaloval los navzdory tomu, že jeho koni bylo 22 let. "Což je vlastně náš vrstevník. Už na opracovišti byl v pohodě a na překážkách skákal jako zamlada," podotkl Tůma.

V plavání průběžnou pozici Češi udrželi a nic se nezměnilo ani po závěrečné kombinaci, do níž vybíhali s minutovou ztrátou na lídry. "Zaplavali jsme zhruba to, co se od nás dá očekávat, a na kombi už byly velké rozestupy. Ve výsledku jsme spokojení," řekl Tůma.

Titul získali Korejci Čon Ung-te a So Čang-wan, do stejné země putuje zlatá medaile i v kategorii žen zásluhou Kim Son-u a Song Sung-Min. Češky v šestičlenné soutěži na startu nebyly.

Šampionát bude pokračovat v úterý kvalifikací žen s Karolínou Křenkovou a Veronikou Novotnou. Ve středu budou o postup do semifinále bojovat muži včetně Marka Grycze, Matěje Lukeše, Jana Kufa a Martina Vlacha.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Čeng-čou (Čína) – štafety:

Muži: 1. Čon Ung-te, So Čang-wan (Korea) 1466, 2. Aharušev, Tovkaj (Ukr.) 1442, 3. Bories, Fleurot (Fr.) 1427, ...5. Houška, Tůma (ČR) 1376.

Ženy: 1. Kim Son-u, Song Sung-Min (Korea) 1321, 2. Moryová, Kandilová (Eg.) 1282, 3. Hernandezová, Cabreraová (Guat.) 1271.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články