Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Choong zopakoval na šampionátu v Alexandrii triumf z Tokia, Křenková skončila jedenáctá

V Alexandrii vyvrcholilo mistrovství světa v moderním pětiboji, kde se do finále probojovalo kvarteto českých reprezentantů. Umístění v top 10 jim ovšem těsně uteklo. Z trojice Martin Vlach, Jan Kuf a Ondřej Polívka skončil nejlépe prvně jmenovaný, konkrétně dvanáctý. Češi tak obsadili čtvrtou pozici v týmové soutěži. Vyhrál olympijský šampion z Tokia Brit Joseph Choong. Mezi ženami doběhla Karolína Křenková jedenáctá. Ze zlata se radovala Italka Elena Micheliová.

Je nám líto, video expirovalo.
Moderní pětibojaři se do elitní desítky na MS nevešli

Třiadvacetiletá Křenková figurovala po dvou disciplínách parkuru a šermu na druhém místě za Micheliovou, jež na MS před třemi lety v Budapešti získala stříbro. Po plavání česká pětibojařka klesla na pátou příčku a po závěrečném běhu se střelbou o dalších šest. Těsně tak zaostala za první desítkou, nicméně se postarala o nejlepší český výsledek mezi ženami za posledních 15 let. Na MS 2007 byla Lucie Grolichová v Berlíně desátá.

"Jsem úplně spokojená. Mohlo to asi dopadnout ještě o něco lépe, kdybych střílela lépe, ale jedenácté místo beru. Je to skvělé," řekla Křenková po životním závodu. Ze základního šermířského kola si do finále přinesla skóre 230 bodů a další dva přidala v bonusovém kole. "Šerm vyšel super, s tím jsem moc spokojená," libovala si.

Za parkur měla plný počet bodů, stejně jako řada soupeřek. Protože plavala v poslední rozplavbě, měla před během minimum času. "Na zkušenost ze semifinále jsem reagovala tak, že jsem v plavání trošku vypustila poslední padesátku. Hlavně kvůli střelbě, abych měla klidnější ruku. Stejně to tam ale úplně nešlo, pár chyb jsem udělala a to mě stálo lepší výsledek," dodala Křenková.

Choong odstartoval do závěrečné kombinace běhu a střelby s velkým náskokem, a přestože jej domácí Muhammad Aldžandj dotahoval, Choong v závěru zrychlil a s přehledem si doběhl pro premiérový světový titul. Před třemi lety v Budapešti bral stříbro. Za Aldžandjem skončil třetí Maďar Balász Szép.

Vlach, který se v Tokiu díky vydařené závěrečné disciplíně posunul o 14 příček na páté místo, se skvělým během zlepšil i tentokrát. Na první desítku ale o dvě pozice nedosáhl, přesto zaznamenal maximum v individuálním závodě na mistrovství světa.

"S tím, jak jsem zašermoval, už to asi lépe nešlo. Zbytek pětiboje jsem už šel moc pěkně, měl jsem čistou jízdu, plaval rychleji než v semifinále, střílel jsem asi nejlépe, co jsem tady předvedl, a běžecky problém taky nebyl. Jedna velká chyba na šermu mě stála celý závod," řekl Vlach.

Kuf měl pád v parkuru, což znamenalo konec nadějí českého týmu v soutěži družstev. Bronzový medailista z MS z roku 2014 do dalších disciplín nenastoupil, aby ušetřil síly na nedělní štafetu, do níž jej svaz nominoval vedle Veroniky Novotné místo zdravotně indisponovaného Marka Grycze.

"Mrzí mě to hlavně proto, že jsme po dlouhé době měli šanci bojovat o medaili s kluky v družstvech a já jsem to pokazil hned na začátku soutěžního dne," litoval Kuf a přiznal vlastní jezdeckou chybu. "Věřil jsem si, na medaili by to asi nebylo, ale do desítky to mohlo být, a to je vždy moc pěkný výsledek. Nastoupím do mixu a pokusím se to nějak vynahradit," dodal.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Alexandrii (Egypt) - finále:

Muži: 1. Choong (Brit.) 1514, 2. M. Aldžandj (Eg.) 1512, 3. Szép (Maď.) 1507, ...12. Vlach 1475, 15. Polívka 1453, 18. Kuf (všichni ČR) nedokončil.

Ženy: 1. Micheliová (It.) 1416, 2. Gulyásová (Maď.) 1412, 3. Özyükselová (Tur.) 1405, ...11. Křenková (ČR) 1366.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články