Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Českému modernímu pětiboji se nelíbí možný konec parkuru. Tlaky jsou ale silné, řekl kouč

Od celosvětové kauzy z posledních letních olympijských her, kdy německá trenérka Kim Raisnerová udeřila pěstí vzdorného koně, vše v moderním pětiboji směřuje k tomu, že tradiční soutěž dozná zásadní změny a parkur bude nahrazen během přes překážky. S tím ale nesouhlasí čeští zástupci, kteří by rádi plán mezinárodní federace zvrátili.

Je nám líto, video expirovalo.
Českému modernímu pětiboji se nelíbí možný konec parkuru. Tlaky jsou ale silné, řekl kouč

Nenávistné zprávy všem aktérům, trenérka stažená z olympiády a obrovská kritika. Moderní pětiboj na Hrách v Tokiu se stal středobodem pozornosti, ovšem ne z důvodu, který by si zástupci přáli. A právě kauza kolem zacházení s koňmi nastartovala výraznou změnu, která je blízko schválení.

Závodníci už by jako jednu z disciplín neměli parkur, kdy si těsně před závodem vylosují jednoho z koňů, na kterém pojedou. Místo toho by absolvovali překážkový běh. To se ale nelíbí celé řadě závodníků a silně proti jsou i Češi.

"Tlaky z mezinárodní pětibojařské unie a mezinárodního olympijského výboru a hlavně z organizačního výboru olympijských her v Los Angeles jsou ale tak silné, že se obávám, že k těm změnám dojde," prohlásil kouč reprezentace Jakub Kučera.

O budoucnosti parkuru jako disciplíny moderního pětiboje se rozhodne v listopadu na kongresu mezinárodní federace. "Co můžeme udělat, je vyjádřit svůj názor na navrhované změny a nějakým způsobem hlasovat na kongresu," popsal.

Potenciální revoluční změna se nelíbí ani Veronice Novotné, která jako první Češka po šestnácti letech dokázala v závodě Světového poháru skončit na stupních vítězů. Na podniku v Bulharsku skončila druhá.

"Ta disciplína tomu dává úplně jiný rozměr a přijde mi, že je divácky dost atraktivní. Přijde mi to škoda," řekla s tím, že ze svého nedávného velkého úspěchu je nadále nadšená. "Jsem ráda, že se pětiboj vrací opět na vrchol," dodala.

Kouč Kučera má z výkonů svěřenců rovněž radost. Má však obavy, co bude s moderním pětibojem po listopadu. "Co se týká závodníků a síly českého týmu, tam bych o to žádnou obavu neměl, ale je samozřejmě otázkou, jak to bude dál s moderním pětibojem," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články