Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Čeká nás velmi složité období, hlásí šéf českého moderního pětiboje. Osud sportu má v rukou MOV

Moderní pětiboj už nikdy nebude jako dřív. Jízda na koni bude nahrazena překážkovou disciplínou. Čeští zástupci na víkendovém kongresu mezinárodní unie své vize neprosadili, tlak na revoluční změnu byl velký. Prioritou zůstává zůstat v rodině olympijských sportů.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi neuspěli, pětiboj přišel o parkúr

"Věděli jsme, že to bude náročné, a dopadlo to tak, jak se dalo čekat. Síla vedení a těch federací, které stojí za ním, je obrovská a je opravdu těžké s tím cokoliv dělat," konstatoval po kongresu předseda Českého svazu moderního pětiboje David Marčev.

Převaha byla vskutku velká, pro zařazení překážkové disciplíny hlasovalo z 97 přítomných členů kongresu 69. Zbývajících 28 bylo proti nebo se zdrželo hlasování.

Doba nejistá s mnoha otazníky

Už od příští sezony by se měl překážkový běh objevit na vrcholných juniorských a dorosteneckých akcích. Ostatní závody mohou pořádající federace pojmout jak s novou disciplínou, tak s jízdou na koni. Dle stanov tedy nyní moderní pětiboj obsahuje šest disciplín. Pro seniory by měla změna platit od roku 2025.

"Následující dva roky mají být testovací a využiti k tomu budou právě junioři a dorostenci. Očekáváme, že pravidla se budou neustále měnit a závod bude každý rok úplně jiný," řekl Marčev. "Čeká nás velmi složité období. Budeme muset hledat kompromis, jak to uchopit a kolik do toho investovat," dodal.

Ani překážková disciplína nic nezaručuje

Klíčovou otázkou je, zda pětiboj zůstane olympijským sportem, což stále není vůbec jisté. Návrh soutěžního formátu s překážkovou disciplínou poputuje k programové komisi MOV. Ta by následně měla návrh předat k posouzení Výkonnému výboru.

"Na výsledky jednání programové komise a Výkonného výboru MOV o tom, jestli pětiboj s překážkovou disciplínou v této podobě zařadí do programu olympiády v roce 2028, anebo ne, budeme čekat úplně všichni. Pokud by se tak nestalo, a přesto by v soutěžních pravidlech zůstala překážková disciplína, pak bude odliv současných pětibojařů podle mého názoru obrovský," uvedl reprezentační trenér českých moderních pětibojařů Jakub Kučera.

"Naší prioritou je zůstat v programu Her, abychom mohli zajistit rozumné financování," potvrdil Marčev. "Seznam sportů, které se do programu chtějí dostat, je velký."

Zdroj
čsmp

Hlavní zprávy

Nejčtenější články