Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Box, vzpírání i moderní pětiboj jsou zatím mimo program Her v Los Angeles

Některé z tradičních olympijských sportů doplácejí na neřešení svých problémů. Moderní pětiboj, box a vzpírání zatím nejsou v programu olympijských her v Los Angeles 2028. Mezinárodní olympijský výbor v Pekingu rozhodl, že vedení těchto sportů musí nejdříve dokončit reformy a vyřešit své problémy. Šanci na zařazení do soutěžního programu Her budou mít sporty nejdříve v roce 2032.

Jiří Orság
zdroj: Reuters autor: Edgard Garrido

MOV naopak potvrdil pro olympijské hry v Los Angeles skateboarding, sportovní lezení a surfing. Tato odvětví měla pod pěti kruhy premiéru loni v Tokiu a patří také do programu OH 2024 v Paříži.

Moderní pětiboj se musí reformovat po skandálu v Tokiu, kde vzbudila negativní pozornost Němka Annika Schleuová nešetrným zacházením s neposlušným koněm. Mezinárodní federace UIPM následně rozhodla, že parkur z pětibojařských soutěží vyřadí. Zatím není jasné, jaká disciplína jízdu na koni nahradí.

Box a vzpírání provázejí dlouhodobě podezření z korupce ve vedení sportovních federací. U boxu se k tomu přidaly kontroverzní výroky rozhodčích, u vzpírání zase doping. Prezident MOV Thomas Bach nedávno tyto sporty označil za "problémové děti olympijského hnutí".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články