Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zimní sporty se rozjíždí. V Ruce se na start chystají běžci i sdruženáři

Startuje sezona běžeckého lyžování a severské kombinace. Světový pohár začíná ve finském středisku Ruka. Český tým bude spoléhat především na Kateřinu Razýmovou a Tomáše Portyka. Přímý přenos severské kombinace sledujte na webu ctsport.cz od 11:00, ve 12:20 začíná přenos z běžeckého lyžování.

Kateřina Janatová
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Meyer

Devětadvacetiletá Razýmová před rokem začala pátým a devátým místem a v desítce se objevila celkem šestkrát. "Rozhodně je příjemné závodit kolem nejlepší desítky. Moc se mi tam líbilo a doufám, že jsem si tam nějaké své místo našla a že tam na mě čeká i letos," řekla při videokonferenci.

Dařilo se i Kateřině Janatové, bodovat dokáže Petra Nováková a loni se to povedlo ve sprintech i Tereze Beranové. "Družstvo žen má dobře našlápnuto a výsledky by mohly být minimálně stejné jako loni. U kluků očekávám mírný vzestup a věřím, že přijde na mistrovství světa," řekl šéf lyžařského svazu Lukáš Heřmanský.

Pomoci by měl běžeckému týmu servisní nákladní vůz, který budou mít čeští servismani k dispozici od závodu SP v Drážďanech. "Jedná se o velký milník v zabezpečení týmu. Servismanům usnadní práci a budou mít zázemí srovnatelné s velkými týmy," řekl Lukáš Sacher, ředitel běžeckého úseku svazu.

Okruh favoritů se výrazně nemění. Velké křišťálové glóby obhajují Norka Therese Johaugová, která má doma už tři, a Rus Alexandr Bolšunov. Vrátit triumf na sever se pokusí především Norové v čele s Johannesem Hösflotem Klaebem.

Je nám líto, video expirovalo.
Běžcům na lyžích začíná v Ruce nová sezona

Zatímco českým běžcům se dařilo koronaviru vyhýbat, přípravu sdruženářů narušil. Do SP vstoupí Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Jan Vytrval a Lukáš Daněk. "Všichni covid-19 prodělali a měli výpadky v přípravě," řekl sportovní ředitel disciplíny Tomáš Slavík. "Hovořit o tom, jaká bude za těchto okolností forma, je nesmírně obtížné. Nevíme, co máme čekat," uvedl trenér týmu Marek Šablatura.

Na hattrick bude útočit Nor Jarl Magnus Riiber, který v minulé sezoně zkrácené kvůli koronaviru vyhrál 14 ze 17 závodů. Sesadit z trůnu se ho pokusí především jeho krajané, Němci v čele Vincencem Geigerem, Rakušané či Japonci.

Vrcholem sezony klasických lyžařů bude mistrovství světa v německém Oberstdorfu. Běžci se na něj mohou naladit domácím SP v Novém Městě na Moravě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články