Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Söldenu jsou na programu zahajovací závody, pojede se bez diváků

Je tu nová lyžařská sezona. Výrazně ji jako všechna jiná odvětví ovlivní pandemie koronaviru. V rakouském Söldenu se pojedou obří slalomy i s Ester Ledeckou a Kryštofem Krýzlem. Závody proběhnou bez fanoušků. Přímý přenos 1. kola sledujte od 9:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ester Ledecká
zdroj: ČT4/AP autor: Alessandro Trovati

Přítomnost diváků na závodech bude v zimě nejspíše výjimečná. Například Švýcarsko oznámilo, že se závody včetně slavného Wengenu pojedou bez fanoušků. Organizátoři mistrovství světa v italské Cortině d’Ampezzo, které je v plánu od 8. do 21. února, zatím alespoň s omezenou přítomností diváků počítají.

Kvůli koronaviru se letos nepojedou tradiční rychlostní závody Světového poháru v v USA a Kanadě. Ester Ledecká tak na přelomu listopadu a prosince přijde o start v Lake Louise, kde v minulém roce slavila ve sjezdu premiérový triumf v seriálu.

Podle doplněných pravidel budou závody považovány za SP, pokud se jich zúčastní sjezdaři minimálně ze sedmi z nejlepších deseti států Poháru národů.

Sport
zdroj: ČT4

Sjezdaři doufají, že se podobně jako tenisté uzavřou do bubliny, do které se může jen s negativním testem, a závody by pak nemělo nic ohrozit. "Samozřejmě, riziko je tu vždy a nejde nic totálně zaručit. Záleží na odpovědnosti každého," uvedl ředitel závodů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Markus Waldner.

Na startu v Söldenu budou dva čeští reprezentanti. Ledecká, která pojede závod v obřím slalomu po více než dvou a půl letech, a Kryštof Krýzl.

Olympijská vítězka v superobřím slalomu Ledecká jela obří slalom naposledy na mistrovství Švýcarska v dubnu 2018. Ve Světovém poháru absolvovala tuto disciplínu v Söldenu před třemi lety. "Startovní číslo bude mít slušné, natrénováno má. Postup do druhého kola bych hodnotil jako velký úspěch," řekl trenér Tomáš Bank.

Kryštof Krýzl
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

V tomto týdnu měla čtyřiadvacetiletá lyžařka a snowboardistka díky projektu jednoho ze svých sponzorů možnost trénovat s mužskými hvězdami a favority söldenského prologu - Francouzem Alexisem Pinturaultem a Norem Henrikem Kristoffersenem.

Ledecká má za sebou nejlepší sezonu v SP. Skončila druhá v hodnocení sjezdu a celkově desátá. "Minulá sezona dopadla fantasticky a doufám, že se v té nové zase o kousek posunu," uvedla.

Při neúčasti Američanky Mikaely Shiffrinové, která léčí záda, je favoritkou v úvodu sezony Slovenka Petra Vlhová. "Cíle jsou stejné jako každý rok: podávat co nejlepší výkony, cítit se dobře na lyžích a vítězit," řekla slovenským médiím.

Krýzl se pokusí projít do 2. kola, což se mu v SP povedlo naposledy v březnu 2017. "Cílem je se o to porvat," řekl. V létě se nevyhnul nákaze koronavirem. "Přípravu to výrazně neovlivnilo, ale příjemné to nebylo. Bolelo mě celé tělo, měl jsem horečky, ztrátu čichu a chuti. Fakt mi bylo zle," popsal čtyřiatřicetiletý Krýzl.

Favority v Söldenu jsou Pinturault a Kristoffersen. Velký glóbus obhajují Nor Aleksander Aamodt Kilde a Italka Federica Brignoneová. V kalendáři SP je 39 závodů mužů a 35 žen, ale jejich počet může vedle počasí ovlivnit i koronavirus. Finále má být v březnu v Lenzerheide.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká se těší jako malé děcko, sezonu začne v Söldenu


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články