Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Úprk jako by cíl byl na první prémii. A já se poprvé nejlepších udržel, raduje se laufař Pliska

Nikoliv domácí laufařská legenda Stanislav Řezáč, ale další jizerský veterán Jiří Pliska vedl české barvy na Jizerské padesátce. Dvacátým místem potěšil diváky, kterým udělalo radost už jen to, že tradiční závod mohl proběhnout. Jaká byla taktika českého laufaře? A co Plisku čeká v příštích týdnech?

Jizerská padesátka 2020
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Pliska se dokázal vměstnat do elitní dvacítky pořadí. Klíčová pro něj byla počáteční fáze závodu: zhruba desetikilometrové stoupání až na úvodní vrchařskou prémii. "Z mého pohledu závod probíhal podobně jako vždy. Vystartuje se naplno: já jezdím až na první prémii (Knajpa) tak, jako by tam byl cíl," líčí Pliska.

"Potom člověk musí přepnout do módu, že tam cíl ještě není, a pokračovat dál," dodává. Letos se mu začátek vydařil. "Pro závodníka mojí výkonnosti je klíčové, abych udržel první skupinu na vrchol prvního kopce (Rozmezí), což se mi teď poprvé povedlo, takže jsem z toho měl radost," září.

Následoval sjezd až na Jizerku, dlouhá rovina Promenádní cesty na Smědavu a prudký výstup zpátky na Knajpu. "Pro mě byla výhoda, že na rovinách dost foukalo, takže se nejelo moc velké tempo. Dalo se odpočinout a čekat na další kopec (ze Smědavy na Knajpu), kde se závod na čele rozhoduje," doplňuje první Čech v závodě.

Pliska se nejlepších držel, ani on ale nemohl reagovat na závěrečný kvapík těch nejlepších. Jako první dosprintoval Andreas Nygaard. "U něj je to podobné, že začátky sezony nemá ideální. Sám říká, že se mu ve výškách nezávodí úplně dobře. Čím víc se ale blíží závody ve Skandinávii, tak je lepší. Poslední dva závody tohle potvrdily, protože oba dva vyhrál," míní.

Po závodě byl čas na hodnocení. Mnoho se namluvilo o tom, jaké štěstí bylo, že se padesátka vůbec jela. Vždyť pár dní před startem hustě pršelo – a den po skončení zase přišla bouře Sabina, která zpustošila celou Evropu. "Dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Jela se celá padesátka v úžasném počasí a parádních podmínkách," shrnuje Pliska.

Ocenil také diváky. "Atmosféra je v Jizerských horách vždy perfektní a diváci si nezadají ani se slavnou Marcialongou, kde jsou náruživí italští fanoušci. Ti čeští jsou zase o to víc sportovní, protože na spoustu míst na trati musí dojet na lyžích a vědí, o čem to je. Závodníky povzbuzují opravdu od srdce," těší jej.

A co dalšího čeká českého laufaře? To největší, co může běžec na lyžích vůbec zažít: Vasův běh. "Beru to jako vrchol sezony. Mám čtrnáct dní na vypilování přípravy tak, aby forma vrcholila na Vasově běhu. Klíčovým bodem přípravy bude devadesátikilometrový Boboloppet, který pojedu o víkendu v Jizerských horách," nastínil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články