Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Švancer odteď už v rakouských barvách. U jižních sousedů žije odmala

Akrobatický lyžař Matěj Švancer bude od příští sezony reprezentovat Rakousko. "Přestup" dvojnásobného juniorského mistra světa z Krasnojarsku, kde ještě startoval v českých barvách, potvrdil předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Heřmanský. 

Je nám líto, video expirovalo.
Talentovaný Švancer bude reprezentovat Rakousko

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) by měla změnu schválit na červnovém kongresu v Portoroži. "Dělali jsme vše, aby v Česku vydržel do olympiády v Pekingu, ale tohle je Matějovo rozhodnutí, a to jsme respektovali a nechtěli mu bránit," řekl Heřmanský.

Sedmnáctiletý talent Švancer se sice narodil v Praze, ale odmala žije v Rakousku, kde nyní studuje sportovní gymnázium a má výuku uzpůsobenou lyžařské kariéře. K rakouskému týmu měl zamířit už po minulé sezoně, ale nakonec ještě rok zůstal v české reprezentaci.

Svaz i resort Dukla nabídly Švancerovi co nejlepší možné podmínky. "Ale o penězích to nebylo," konstatoval Heřmanský s tím, že k jižním sousedům táhlo mladíka především srdce. "Za podporu tady moc děkuji, ale jako lyžař jsem se narodil v Rakousku, v Česku jsem lyžoval asi jen čtyřikrát za život," uvedl Švancer nedávno pro deník MF DNES.

V českých barvách získal Švancer na juniorském MS zlato ve slopestylu a v Big Airu, předtím slavil triumf i na mládežnické olympiádě. Letos v lednu si vytvořil maximum v závodech Světového poháru, když v rakouském Kreischbergu skončil v Big Airu šestý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články