Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Superobřím slalomem prolétla nejrychleji Shiffrinová. Ledecké se na trati nevedlo

První zlatou medaili z MS v Aare slaví Mikaela Shiffrinová. Americká lyžařka zvítězila v super-G, když o dvě setiny porazila druhou Sofii Goggiaovou. Závod se nevyvedl Ester Ledecké. Olympijská vítězka z této disciplíny z korejského Pchjongčchangu dojela sedmadvacátá. Lépe na tom byla Kateřina Pauláthová (24.). Pádem se s disciplínou rozloučila Lindsey Vonnová.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

Ledecká se nečekanému úspěchu z loňské olympiády ani nepřiblížila. Díky posunutí startu o 300 metrů dolů nemusela absolvovat úvodní skok, po kterém při pondělním tréninku sjezdu upadla, ale na trati od začátku ztrácela. Stejně jako další lyžařky se musela vyrovnat s horší viditelností, protože po první dvacítce závodnic slunce zašlo za mraky a sjezdovku zahalil stín.

"Myslím si, že se mi spousta věcí nepovedla, to myslím bylo evidentní. Nečekala jsem, že bude takhle zataženo, že neuvidím ani na krok. To byla trošku škoda, že jsem si to tolik neužívala," řekla Ledecká a výsledek v cíli oplakala.

Nakonec skončila třetí od konce z lyžařek, které závod dokončily. Porazila jen Rumunku a Mexičanku, které měly více než pětisekundové manko. Umístění z předloňského MS ve Svatém Mořici ale Ledecká o dvě příčky vylepšila, tehdy byla v superobřím slalomu devětadvacátá.

"Problém byl v pojetí jízdy. Ta jízda byla pasivní a pramenilo to z toho, že pravděpodobně byla znejistělá," řekl trenér Tomáš Bank. Důvodem podle jeho slov je, že se na Ledecké podepsaly pády z poslední doby. Ve Světovém poháru spadla v Cortině d'Ampezzo v tréninku sjezdu, poté v superobřím slalomu v Garmisch-Partenkirchenu a také v tréninku sjezdu den před startem super-G na MS. "To člověka znejistí a nejistý lyžař prostě nejede dobře," konstatoval Bank.

Upozornil, že změna podmínek výrazně ovlivnila možnost atakovat přední příčky. "Nechci se vymlouvat, protože jízda nebyla dobrá a dalo se zajet líp. Ale nešlo být do desítky. Kdyby se jí jízda povedla, tak by to bylo maximálně na dvacáté sedmnácté místo, ale to bylo absolutní maximum v daných podmínkách," řekl Bank.

Pauláthová si počínala odvážněji a český minisouboj překvapivě vyhrála. Zaznamenala svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa. "Musím říct, že jízda byla asi dobrá, ani ztráta není velká. Je tam respekt, protože nám počasí moc nepřálo a fakt nebylo vidět pod nohy. Jinak to bylo krásný a jela bych hned znovu," řekla Pauláthová.

Fakt, že porazila olympijskou vítězku Ledeckou, Pauláthová nekomentovala. "To nebyl můj osobní cíl dneska. Na obřák je to super příprava, výsledek taky dobrej, jízda taky dobrá, takže to zhodnotím asi takhle," řekla Pauláthová.

Američanka Mikaela Shiffrinová se raduje z výhry na MS
zdroj: REUTERS autor: Denis Balibouse

Shiffrinová se pasovala do role favoritky, když v této sezoně Světového poháru vyhrála všechny tři superobří slalomy, kterých se zúčastnila. Navzdory chybě na předposledním skoku nechala o dvě setiny za sebou Goggiaovou. Třetí skončila o další tři setiny zpět Corinne Suterová. Sedm setin ztratila Viktoria Regensburgová, ale i to ji srazilo až na čtvrtou příčku.

"Je to šílené, nevím, co mám říct, opravdu šílené. Cítím se jako ve snu. Že se stanu mistryní světa v super-G, jsem vůbec nepředpokládala," radovala se Shiffrinová. "Bylo to hodně těsné, ty rozdíly jsou jako nic. Byl to pořádný boj. Všechny tyhle holky si zasloužily vyhrát," uvedla Shiffrinová.

Medaili v superobřím slalomu nezískala Lindsey Vonnová. Na svém posledním mistrovství světa v úvodu trati upadla a závod nedokončila. Z hrůzostrašně vypadajícího karambolu ale zřejmě vyvázla bez vážnějších zranění, do cíle po několika minutách volně dojela na lyžích.

Čtyřiatřicetiletá Vonnová v úvodu tratě za terénní nerovností čelně trefila červenou branku. Vytrhla ji, praporek se jí zahákl za botu a po pádu hlavou napřed dojela po břiše až do ochranné sítě. V cílovém prostoru vše vyděšeně sledovali diváci i krajanka Shiffrinová.

K Vonnové přijeli zdravotníci, ale Američanka se po vyproštění ze sítě postavila, nasadila lyže a sjela sama sjezdovku dolů. Americká lyžařská legenda by tak v Aare mohla nastoupit do sjezdu, který lyžařky čeká v neděli.

Ženy - super G:

1. Shiffrinová (USA) 1:04,89, 2. Goggiaová (It.) -0,02, 3. Suterová (Švýc.) -0,05, 4. Rebensburgová (Něm.) -0,07, 5. N. Fanchiniová (It.) -0,14, 6. Mowinckelová (Nor.) -0,16, 7. Marsagliaová (It.) -0,24, 8. Štuhecová (Slovin.) -0,26, 9. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,48, 10. Brignoneová (It.) -0,54, ...24. Pauláthová -2,53, 27. Ledecká -2,80.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články