Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Startují Světové poháry běžců a sdruženářů. Dosáhnou Češi na body?

Výměna generací proběhla a čeští běžci na lyžích budou hledat nové naděje. Světový pohár startuje ve finském středisku Ruka. Do úvodních závodů zasáhne sedmička běžců. Petra Nováková a Kateřina Razýmovová absolvují sobotní klasický sprint i nedělní závod na 10 kilometrů klasicky. Z mužů se ve sprintu představí Michal Novák, Miroslav Rypl a Luděk Šeller. Nováka s Ryplem pak v nedělní klasické patnáctce doplní Petr Knop a Jonáš Bešťák. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Petra Nováková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jon Olav Nesvold

Z běžecké stopy po uplynulé olympijské zimě skončili Martin Jakš, Aleš Razým i Dušan Kožíšek a adepti předních příček teprve musí dorůst.

"Na prvních Světových pohárech ve Skandinávii je vždycky obrovská konkurence a všichni jsou nervózní, jak první závody dopadnou. Nicméně věřím, že holky se s tím poperou dobře," uvedl trenér žen Jan Franc, jenž umístění v bodované třicítce na desítce čeká od Novákové. "V přípravném závodu mi moc nepracovala hlava, ale teď cítím, že se dostávám do správného nasazení a závodního natěšení," řekla.

Favority jsou tradičně norští běžci. Mezi muži obhajuje celkový triumf Johannes Hösflot Klaebo, který v 21 letech ovládl SP jako nejmladší běžec v historii. K jeho konkurentům stále patří i o jedenáct let starší Švýcar Dario Cologna.

Mezi ženami zaútočí na hattrick Heidi Wengová, což naposledy dokázala Polka Justyna Kowalczyková v letech 2009 až 2011. Wengová ale bude mít na trati silnou soupeřku v krajance Therese Johaugové, která se vrací do SP po dopingovém trestu. Ve stopě už naopak bude chybět jejich krajanka Marit Björgenová.

Největší sdruženářskou nadějí je opět Portyk

Spolu s běžci jsou na startu sezony rovněž sdruženáři. Češi myslí na bodované příčky. Z Čechů o to budou usilovat Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk a Jan Vytrval. Zkušený Miroslav Dvořák začátek seriálu po nemoci vynechá a naskočit by měl za měsíc v rakouském Ramsau.

Největší očekávání leží na Portykovi. "Tvrdě makal a kondičně je na tom určitě nejlépe, co kdy byl. Také ve skokanské části už překlenul menší trápení z letní sezony. Věřím, že bude pravidelně bodovat, a pokud se při skandinávských závodech umístí alespoň jednou do 15. místa a opakovaně kolem 20. pozice, budu spokojen," řekl od jara nový reprezentační trenér Marek Šablatura.

Minulou sezonu kraloval Japonec Akito Watabe, který tak ukončil pětiletou nadvládu Němce Erica Frenzela. Němci by měli patřit i tentokrát k favoritům sezony a s nimi Japonci či Nor Jan Schmid, v minulé sezoně celkově druhý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články