Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sprinty klasicky ve Falunu vyhrála Sundlingová a Jouve

Poslední zastávku letošního Světového poháru běžců na lyžích hostí švédský Falun. Ze sprinterské kvalifikace sprintu klasickou technikou tu do čtvrtfinále postoupila Kateřina Janatová, dál už se jí projít nepodařilo. Vítězství na domácí půdě získala Jonna Sundlingová, mezi muži vyhrál Francouz Richard Jouve.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtfinále ve Falunu s Kateřinou Janatovou

Janatová byla ve Falunu jedinou zástupkyní českého běžeckého lyžování, protože Michal Novák musel start zrušit kvůli nákaze covidem-19. Z 24. místa v kvalifikaci postoupila do vyřazovacích jízd. K postupu ze čtvrtfinále ale měla na trati dlouhé 1500 metrů daleko. Dlouho se držela na čtvrté příčce se značnou ztrátou na vedoucí trojici, ale v cílové rovince se propadla na poslední šestou příčku v pátém čtvrtfinále. Celkově skončila šestadvacátá.

"V klasických závodech je pro mě úspěch, že se kvalifikuji do čtvrtfinále. Rozjížďka pro mě byla o sbíraní zkušeností a vím, že musím zapracovat na finiši, takže mám velkou motivaci," uvedla Janatová v tiskové zprávě svazu.

Skvělou formu prokázala olympijská vítězka z volného sprintu Sundlingová. Ve finále hned na začátku nastoupila, už v polovině trati měla výrazný náskok před rovněž osamoceně jedoucí Slovinkou Anamarijou Lampičovou a vyhrála s více než osmisekundovým náskokem.

Celkový triumf v hodnocení sprintu měla už před dnešním závodem jistý jiná Švédka Maja Dahlqvistová. Ta nejdříve jen díky diskvalifikaci Norky Lotty Udnes Wengové postoupila do čtvrtfinále, ale nakonec se v cílové rovince protlačila na třetí příčku.

Absence vítěze pěti sprinterských závodů této sezony Klaeba dala šanci na malý glóbus Jouveovi, který si před osmi dny při městském sprintu v Drammenu připsal první výhru ve Světovém poháru. Potřeboval ještě jednu, aby norského olympijského šampiona a vítěze celkového pořadí SP sesadil.

Krušné chvíle prožil sedmadvacetiletý Francouz ve čtvrtfinále, kdy zakopl o bariéru ohraničující trať a propadl se na poslední místo. Mohutným finišem se ale protlačil na postupovou druhou příčku. Pak už žádné problémy neměl, finálovou jízdu si odvodil sám a mohl se radovat z životního úspěchu. "Jsem velmi hrdý na sebe, na svůj tým. Je to úžasné. Tahle sezona pro mě byla skvělá. Dvě výhry na závěr sezony už byl splněný sen, glóbus je ještě něco fantastického," řekl.

Falun je po zrušení plánovaného finále v Rusku poslední zastávkou seriálu. V sobotu se pojedou závody na 10 kilometrů volně pro ženy a 15 km volně mužů, v neděli jsou na programu smíšená štafeta a smíšený sprint dvojic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články