Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vláda Ledecké pokračuje. Česká snowboardistka počtvrté v řadě ovládla SP

Nadvláda Ester Ledecké nad Světovým pohárem v paralelních disciplínách pokračuje čtvrtou sezonu v řadě. Česká snowboardistka si další Velký křišťálový glóbus zajistila během závěrečného paralelního slalomu ve Winterbergu. K další obhajobě jí i díky výsledkům soupeřek stačil postup do čtvrtfinále, kde i vypadla, a obsadila pátou příčku.

Ester Ledecká s křišťálovým glóbem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gian Ehrenzeller

Ledecká získala čtvrtý Velký křišťálový glóbus v den svých čtyřiadvacátých narozenin. Podobný úspěch se v seriálu v paralelních disciplín doposud nikomu nepovedl. Olympijská vítězka v paralelním obřím slalomu a v lyžařském super-G přidala trofej k malému glóbu, který získala za paralelní obří slalom.

V této zimní sezoně je Ledecká třetí českou sportovkyní, která vyhrála Světový pohár. Minulý týden slavila druhý celkový triumf Eva Samková ve snowboardcrossu a předtím vybojovala již podvanácté celkové prvenství na dlouhých tratích rychlobruslařka Martina Sáblíková.

"Mám z toho strašnou radost. Vynechala jsem tři závody, takže jsem ani nepočítala, že bych mohla o globus bojovat, ale nakonec se mi to povedlo," řekla Ledecká.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká je počtvrté v řadě vítězkou SP v paralelních disciplínách

"Musím strašně poděkovat celému týmu, protože odvedli fantastickou práci," chválila. Speciálně zmínila servismana a lyžařského trenéra Petra 'Olsena' Kouřila, který u Ledecké končí. "Děkuju mu za všechno, co pro mě udělal. Vždycky se mnou bude tak nějak stát na startu, ať se bude dít, co se bude dít," řekla Ledecká.

Ledecká vyhrála ve Winterbergu kvalifikaci, což se ukázalo jako rozhodující. Ve vyrovnaném osmifinále sice porazila Ukrajinku Annamari Dančovou o dvě setiny, ale ve čtvrtfinále o dvě setiny podlehla Švýcarce Patrizii Kummerové, která nakonec závěrečný závod sezony ovládla.

Právě díky prvnímu místu v kvalifikaci obsadila Ledecká v závodu páté místo, získala 450 bodů a celkově zvítězila o 280,3 bodu před poraženou finalistkou Němkou Selinou Jörgovou. Už v osmifinále skončily další pronásledovatelky Ledecké Rakušanka Sabine Schöffmannová a Švýcarka Julie Zoggová.

Ledecká jako první ovládla paralelní disciplíny čtyřikrát v řadě. Třikrát po sobě uspěly dvě Švýcarky. V letech 2004 až 2006 kralovala Daniela Müliová a Kummerová nenašla přemožitelku v letech 2012 až 2014.

V této sezoně Ledecká vyhrála dva paralelní obří slalomy SP, celkově má na kontě 17 vítězných pohárových závodů a osamostatnila se na třetím místě mezi českými lyžaři a snowboardisty. Před ní jsou jen běžci na lyžích, o jedno vítězství zaostává za Lukášem Bauerem a o dvě za Kateřinou Neumannovou.

Pořadí paralelního slalomu vyhrála Zoggová o pouhých 20 bodů před Jörgovou. Králem paralelních disciplín mezi muži je poprvé Rus Andrej Sobolev.

SP ve snowboardingu ve Winterbergu (Německo) - paralelní slalom:

Ženy: 1. Kummerová (Švýc.), 2. Jörgová (Něm.), 3. Jennyová (Švýc.), ...5. Ledecká (ČR).

Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech): 1. Zoggová (Švýc.) 2220, 2. Jörgová 2200, 3. Kummerová 2180, ...13. Ledecká 900.

Konečné pořadí SP (po 11 závodech): 1. Ledecká 5900, 2. Jörgová 5619,7, 3. Schöffmannová (Rak.) 5250, ...58. Žďárská (ČR) 37.

Muži: 1. Mathies (Rak.), 2. Baumeister (Něm.), 3. Košir (Slovin.).

Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech): 1. Baumeister 2020 b., 2. Sobolev (Rus.), 3. Caviezel (Švýc.) 1870.

Konečné pořadí SP (po 11 závodech): 1. Sobolev 4625, 2. Mastnak (Slovin.) 4116, 3. Fischnaller (It.) 3989,4, ...63. V. Brůžek (ČR) 49,2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články