Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ledecká v Berchtesgadenu vyučovala a zapsala první vítězství po zranění

Po stříbru ve slovinské Rogle se Ester Ledecké podařilo uzmout v paralelním slalomu v německém Berchtesgadenu zlato. A nutno podotknout, že s lehkostí sobě vlastní. Česká reprezentantka doslova létala na svahu, suverénně vyhrála kvalifikaci a následně i hlavní závod. Při druhém startu po zranění zaznamenala 21. triumf ve Světovém poháru na snowboardu.

Jak už bylo zmíněno, Ledecká byla dominantní už v kvalifikaci, kde soupeřkám nadělila více než sekundu. Ve vyřazovacích jízdách musela nejvíce bojovat ve čtvrtfinále proti úřadující světové šampionce v paralelním slalomu Julii Zoggové ze Švýcarska, kterou porazila o 19 setin sekundy. Poté vyřadila svou jedinou přemožitelku z Rogle Sabine Schöffmannovou z Rakouska, jež po chybě jízdu nedokončila.

Do finále proti domácí Ramoně Theresii Hofmeisterové vstoupila ve velkém stylu a na mezičase v polovině trati vedla o 85 setin. Pak se jí sice německá soupeřka přibližovala, ale Ledecká uhájila náskok o 23 setin.

Vítězně tak uzavřela svou krátkou závodní sezonu ve Světovém poháru, která po dvou operacích trvala jen necelý týden. "Závod byl úžasný, opravdu jsem si užívala každé kolo. Jsem šťastná, že jsem zpátky," řekla v rozhovoru v cílovém prostoru.

Na rozdíl od středečního měření sil ve Slovinsku se lépe vyrovnala se specifickým závodním rytmem. "To se nedá moc natrénovat. Je to hodně vyčerpávající. Hlavně kvůli tomu, že jsou tam různé prostoje, to v tréninku nikdy nemáme. Je to jiné tempo a jinak ten den utíká, než když člověk trénuje. Jsem ráda, že jsem se takhle rychle adaptovala na závodní rytmus a zvládla jsem to už líp," doplnila Ledecká.

Paralelní slalom jela po více než třech letech. V disciplíně, která už není součástí olympijského programu, závodila naposled v lednu 2020 při SP v rakouském Bad Gasteinu. "Justin (Reiter) tvrdí, že je to první závod ve slalomu, který jsme spolu vyhráli. A možná i první slalom, který jsme spolu jeli na závodě jako trenér a závodník," podotkla Ledecká, jež je v paralelním slalomu světovou šampionkou z roku 2015.

Na snowboardu zvítězila ve SP poprvé od prosince 2021, kdy nenašla přemožitelku v Cortině d'Ampezzo. Mezitím loni v únoru na olympijských hrách v Pekingu obhájila zlato z Pchjongčchangu. Vedle 21 vítězství na snowboardu opanovala také trio závodů SP ve sjezdovém lyžování.

Mrzelo ji, že na lyžích už v této sezoně závodit nestihla. "Je škoda, že teď nemůžu zpět na lyže a dát si nějaké závody, rozjezdit se takhle pěkně i na lyžích. Ale bylo to skvělé," dodala.

Ledecká triumfem připravila Hofmeisterovou o možnost ovládnout celkové hodnocení SP. Královnou sezony v paralelních závodech se stala Zoggová, která vyhrála i pořadí slalomu.

Mužům v Berchtesgadenu kraloval Rakušan Fabian Obmann a první triumf v kariéře mu zároveň vynesl velký křišťálový glóbus za celkové hodnocení SP i malý za prvenství v disciplíně.

Zuzana Maděrová obsadila v kvalifikaci 21. místo a do osmifinále nepostoupila. Pro Kryštofa Minaříka a Adama Počinka bylo konečnou už první kvalifikační kolo.

SP ve snowboardingu v Berchtesgadenu (Německo) - paralelní slalom:

Muži:
1. Obmann, 2. Auner (oba Rak.), 3. Marguč (Slovin.), 4. Winters (USA), ...v kvalifikaci 39. Minárik, Počinek (oba ČR) diskvalifikován.

Konečné pořadí slalomu (po 5 závodech): 1. Obmann 297, 2. Bormolini (It.) 295, 3. Auner 251.

Konečné pořadí SP v paralelních závodech (po 11 závodech): 1. Obmann 485, 2. Bormolini 481, 3. Prommegger (Rak.) 465.

Ženy:
1. Ledecká (ČR), 2. Hofmeisterová, 3. Lochová (obě Něm.), 4. Schöfmannová (Rak.), ...v kvalifikaci 21. Maděrová (ČR).

Konečné pořadí slalomu (po 5 závodech): 1. Zoggová (Švýc.) 345, 2. Ulbingová (Rak.) 290, 3. Schöfmannová 288, ....15. Ledecká 100, 16. Maděrová 80, 43. Keclíková (ČR) 3.

Konečné pořadí SP v paralelních závodech (po 11 závodech): 1. Zoggová 595, 2. Hofmeisterová 584, 3. Schöffmannová 549, ...18. Ledecká 180, 19. Maděrová 171, 43. Šonková (ČR) 10, 51. Keclíková 3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články