Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Samkové chybí k dokonalosti jedna medaile. Pokud ji na MS získám, jedu do Bhútánu, hlásí

Z olympiády i z X Games medaile má. Světový pohár rovněž celý ovládla. Na seniorském mistrovství světa ale Eva Samková ne a ne uspět. Zisk cenného kovu na posledním velkém podniku, na kterém ještě na "placku" čeká, je tak hlavním cílem české snowboardcrossařky pro novou sezonu. Motivaci jí navíc zvyšuje možná odměna, dovolená v Bhútánu.

Radost Evy Samkové
zdroj: ČT4

Je to pro ni zatím začarovaná soutěž, na které se vždy něco pokazí. Na seniorských světových šampionátech tak Eva Samková doposud zapsala nejlepší umístění v podobě pátého místa, a to ještě při její premiéře v roce 2011 v pouhých osmnácti letech.  

Od té doby je to na mistrovství horší a horší. Následovala dvě sedmá místa a naposledy ve španělské Sieře Nevadě dokonce dvanácté. Přitom česká reprezentantka na posledních dvou šampionátech vždy patřila k hlavním favoritkám. Podařilo se jí i ovládnout kvalifikaci a suverénně zvládla také čtvrtfinále. Jenže v semifinále ji zastavil buď pád, nebo výjezd mimo trať.

Letos by proto toto prokletí chtěla konečně prolomit a sbírku cenných kovů z velkých akcí zkompletovat. "Je to pro mě v sezoně největší cíl. Výsledky na mistrovství světa zatím neodpovídají jiným akcím a zisk medaile je proto výzva," prozradila olympijská vítězka z roku 2014 v Soči a bronzová z letošního Pchjongčchangu.

Pomoci by jí k tomu mohlo místo, kde se šampionát bude na přelomu ledna a února 2019 konat. V americkém Solitude v lednu 2017 vyhrála závod Světového poháru a zajistila si díky tomu triumf v celém seriálu. A trojnásobná juniorská mistryně světa věří, že právě místní trať i sníh by jí mohly znovu sedět.

Je nám líto, video expirovalo.
Co je pro ni největší motivací nové sezony? Odpovídala Eva Samková

"Pokud bude trať jako před dvěma lety, tak to bude super. Začátek byl zajímavý a v první půlce se dalo hodně předjíždět. Naopak v druhé už nikdo nikoho nepřeskočil, jelikož tam byly jen začátky. Je to v pěkném reliéfu, pár dobrých skoků a doufejme, že tentokrát vydrží počasí. Tréninky jsme měly za sluníčka a na závody byla sněhová bouřka. Mě to ale bavilo a líbilo se mi to," vzpomíná na podnik v Park City.

Pětadvacetiletá Samková bude mít kromě ukončení černé série ještě jednu výraznou motivaci, která je hnacím motorem. S trenérem Markem Jelínkem se domluvila, že pokud na cenný kov konečně dosáhne, může si vybrat dovolenou. A o té už má česká hvězda jasno.

"Uvažuji o tom už dlouho. Takže pokud udělám medaili, tak bych chtěla do Bhútánu," řekla odhodlaně. 

Spokojený s místem konání je i kouč Jelínek, který chválí sníh, jenž v Coloradu bývá jiný než v Evropě, a líbí se mu rovněž trať. Na její stavbu navíc organizátoři budou mít spoustu času, jelikož v USA začala lyžařská sezona díky dobrým podmínkám už o měsíc dříve.

"Viděl jsem i vizualizaci tratě. Snad ji pořadatalé udělají velkou a bezpečnou. V Americe mají velké zkušenosti, takže věřím, že to bude pecka," řekl trenér, který si pochvaluje povedenou přípravu, kterou Samková měla.

"Připravovali jsme se od jara. V létě jsme byli na Novém Zélandu, na podzim bylo několik soustředění a zatím se nám daří. Teď jsme měli být ve Finsku, kde ale není moc sněhu, tak jsme tady. Směrem k MS to vypadá výborně," prozradil.

Samková ale nebude jedinou nadějí na šampionátu. O cenné kovy by mohli usilovat i další čeští reprezentanti, kterých by mělo do USA vyrazit hned osm. "Uvažujeme o naplnění celé kvóty, tedy čtyř kluků i holek. Trénink se dařil i juniorům a seniorům. Věříme, že bychom mohli bojovat i o více medailí. Třeba v týmovém závodě nebo jednotlivcích. Těším se a mohlo by to být fajn," dodal kouč.

Méně závodu může přinést rychlejší úspěch

Samkovou kromě šampionátu čeká i tradičně Světový pohár, který oproti loňskému roku přišel o několik podniků. Loni se jelo dvanáct závodů v deseti střediscích, letos to bude jen šest v pěti. Navíc snowboardcross vypadl z prestižních zámořských X Games, kde česká reprezentantka dvakrát skončila stříbrná.

Rodačce z Vrchlabí oříznutí Světového poháru, který odstartuje 12. prosince v rakouském Montafonu, ale zase tolik nevadí. Vidí v tom i benefity.

Sport
zdroj: ČT4

"Pokud se člověku ty závody povedou, tak je menší počet lepší z pohledu celkového úspěchu. Když z 6 se vám podaří 3, tak je to skoro ložené. Když je jich hodně, tak se člověk musí více připravovat a i cestování je náročné. My jsme navíc na různé počty zvyklí. Měli jsme i sezonu, kdy byly dva závody," konstatovala Samková, podle níž je další výrazný faktor i finanční a technická náročnost při stavbě tratí.

Jelínek zase doufá, že letos pořadatelé udělají maximum pro to, aby tratě pro závody byly zase o něco bezpečnější. Velké problémy se vázaly zejména na olympiádu v Jižní Koreji a český trenér se v přístupu neshodne zejména s Mezinárodní lyžarskou federací (FIS).

"Je to můj úkol více než 10 let, abych tlačil pořadatele, aby byla trať bezpečnější a přitom zábavná. FIS tomu zase tolik nakloněná není a trochu s ní bojujeme. Vyvrcholilo to na olympiádě, kde počet zranění byl velký. Na konferenci, která pojednávala o změně pravidel, se snad něco provedlo prosadit a doufejme, že trend bezpečnějších tratí se bude rozvíjet," dodal. 

Zda se to pořadatelům skutečně podařilo, se uvidí už při prvním závodě v Rakousku, kde bude Samková chtít zaútočit hned na první medaili a dostat se do ideální formy. Motivace je totiž velká. Medaile z mistrovství světa = vysněná dovolená.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články