Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Samková má před finále SP splněno a lobbuje za závod v Česku. Pořadatelství bychom dostali, řekla

Olympijská šampionka ze Soči 2014 a vítězka Světového poháru v ročníku 2016/17 Eva Samková prožívá další skvostnou sezonu. Česká snowboardcrossařka se začátkem února stala v americkém Park City mistryní světa, čímž zkompletovala sbírku nejcennějších kovů, a o víkendu může ve švýcarském Veysonnaz podruhé opanovat celkové hodnocení SP. Přímý přenos sledujte v sobotu od 14:15 exkluzivně na webu ctsport.cz, od 14:50 na programu ČT sport.  

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

Pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí se před závěrečným podnikem prestižního seriálu dělí o vedoucí pozici s Lindsey Jacobelisovou z USA. S hlavní rivalkou, mimo jiné pětinásobnou světovou šampionkou, má shodný počet bodů.

Obě navíc dosáhly naprosto totožných výsledků - dvou vítězství, jednoho druhého a jednoho třetího místa. Samková si podmanila druhý prosincový závod v italské Cervinii a kralovala také zatím poslednímu měření sil ve španělském středisku Baqueira-Beret. Jacobelisová slavila po prvním závodu v Cervinii a v německém Feldbergu. 

"Líbí se mi, že je to dramatické až do samotného konce. Pokud bych vyhrála, šlo by o sezonu snů," řekla Samková.

Po triumfu v Park City je však už před sobotním "finále" SP s letošním ročníkem nadmíru spokojená. "Mistrovství světa je za námi. Sezonu mám víceméně splněnou maximálně, jsem v pohodě."

Pochvaluje si zejména konstantní výkonnost. "Ještě se mi nestalo, abych byla pokaždé na stupních vítězů," uvedla s odkazem na zmíněná umístění v Itálii, Španělsku a Německu. "Je to její nejlepší sezona v životě," doplnil Samkovou trenér Marek Jelínek. 

Dorazí světová elita na Dolní Moravu?

O uplynulém víkendu se fenomenální snowboardcrossařka ukázala ve Špindlerově Mlýně, kde se konal závod SP v alpském lyžování.

Českému kvintetu Gabriela Capová, Martina Dubovská, Kateřina Pauláthová, Tereza Kmochová, Klára Pospíšilová fandila z hlediště a v koutku duše snila o tom, že by se také sama v budoucnu představila před domácím publikem. "To by bylo krásné."  

"A myslím si, že by bylo možné pořadatelství dostat," dodala Samková.

"Jsem přesvědčen, že areál Dolní Morava, kde se momentálně staví nejlepší tratě u nás a který nám dlouhodobě pomáhá i v tréninku, je schopen nějakou s parametry Světového poháru postavit," připojil se Jelínek.

"Jde o to, aby Svaz lyžařů ČR, potažmo Asociace Českého snowboardingu o pořadatelství stály. Když budou chtít, myslím si, že ho dostaneme."

Jedinou podmínkou, která je nutná k pořadatelství, je předchozí organizace Evropského poháru, což se na Dolní Moravě stalo v únoru. "My jsme na něm bohužel být nemohli, protože se to krylo se Světovým pohárem, ale naši jezdili moc pěkně. Všichni zúčastnění včetně lidí ze zámoří, si navíc vše moc pochvalovali," upozornil kouč.

"Byla to určitě nejlepší a nejkrásnější trať, která se v Česku doposud vytvořila," zakončil Jelínek. Dočká se olympijská i světová šampionka a vítězka Světového poháru domácího závodu?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články