Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Ledecká ukázala ve Winterbergu všem záda

V německém Winterbergu vyvrcholila letošní sezona SP v paralelním slalomu snowboardistů. Ester Ledecká předvedla po suverénním výkonu v kvalifikaci perfektní jízdy i ve vyřazovacích kolech. Bez větších problémů tak ovládla poslední závod letošní sezony. Mezi muži byl nejrychlejší Korjec I Sang-ho, Adam Počinek do vyřazovací části nepostoupil. 

Kvalifikace patřila Ledecké

V součtu časů z dvou jízd olympijská šampionka Ledecká zvítězila bez dvou setin s třísekundovým náskokem před Cubaki Mikovou z Japonska. Po kolizi v druhé jízdě vypadla z postupových pozic Zuzana Maděrová, jež po prvním kole držela sedmé místo. Daleko od postupové šestnáctky skončila Klára Šonková, do mužského závodu nepostoupil Adam Počinek.

Průběžné pořadí disciplíny vede Němka Ramona Theresia Hofmeisterová, jež už ovládla obří slalom i celkové pořadí v paralelních závodech. Ledecká má ve slalomu ještě šanci na konečné druhé místo.

V německém středisku sezona v alpských disciplínách vrcholí. Finálové závody v Berchtesgadenu, které se měly uskutečnit příští víkend, museli pořadatelé kvůli nedostatku sněhu zrušit. Tečku za Světovým pohárem udělá nedělní závod družstev.

Dominantní výkon

Osmadvacetiletá česká reprezentantka ve vyřazovacích jízdách ve Winterbergu potvrdila suverénní vítězství z kvalifikace. Nejvíce se jí přiblížila ve finále Rakušanka Sabine Schöffmannová, která ztratila 66 setin sekundy. Třetí skončila Italka Lucia Dalmassová.

Ledecká si jízdy na svahu ve Winterbergu užívala. "Skvělý den. Myslím si, že od začátku jsem jezdila hezké, vyrovnané jízdy. Všechno, co jsem chtěla, se mi povedlo. Jsem ráda, že jsem jezdila tahle rychle. Moc mě to bavilo," uvedla.

Vítězstvím si zajistila třetí příčku v celkovém hodnocení paralelního slalomu, i když se zúčastnila jen tří z pěti závodů. "Celkově si myslím, že ta sezona (na snowboardu) dopadla dobře. Přestože jsem ve slalomu moc závodů nejela, umístila jsem se na třetí pozici celkově. Máme dost dobré skóre na té snowboardové straně. Tři závody, tři výhry jsou fakt dobré statistiky. A ještě jsem se dozvěděla, že vedu v počtu nejvíce vyhraných závodů ve svěťáku, takže to je taky skvělé," pochvalovala si Ledecká.

Ledecká si vítězstvím zajistila třetí příčku v celkovém hodnocení paralelního slalomu, i když se zúčastnila jen tří z pěti závodů. V celkovém pořadí paralelních disciplín jí patří třináctá příčka. O 53 bodů více nasbírala druhá česká reprezentantka Zuzana Maděrová, jež se zařadila na osmou pozici. Ledecká plánuje ve Winterbergu startovat i v nedělním týmovém závodě.

Všechny tři glóby získala sedmadvacetiletá Hoffmeisterová. Po jistém celkovém triumfu a malém glóbu za obří slalom si zajistila i první příčku v hodnocení slalomu. Všechny trofeje v hodnocení Světového poháru před ní v jedné sezoně vybojovali jen Švýcarka Patrizia Kummerová v roce 2014 a Slovinec Žan Košir v roce 2020.

Rakušan Andreas Prommegger na rozdíl od Ledecké na 24. vítězství ve snowboardovém Světovém poháru nedosáhl. Ve finále ho porazil Korejec I Sang-ho. Třetí byl Ital Maurizio Bormolini.

SP ve snowboardingu ve Winterbergu (Německo) - paralelní slalom:

Muži: 1. I Sang-ho (Korea), 2. Prommegger (Rak.), 3. Bormolini (It.), ...v kvalifikaci 35. Počinek (ČR).

Konečné pořadí SP v paralelních závodech: 1. Karl (Rak.) 626 b., 2. Prommegger 560, 3. Bormolini 548, ...40. Minařík (ČR) 12.

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Schöffmannová (Rak.), 3. Dalmassová (It.), ...v kvalifikaci 21. Maděrová, 26. Šonková (obě ČR)

Konečné pořadí SP v paralelních závodech: 1. Hofmeisterová (Něm.) 786, 2. Mikiová (Jap.) 639, 3. Schöffmannová 638, ...8. Maděrová 353, 13. Ledecká 300, 29. Šonková 49, 44. Keclíková (ČR) 15.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články