Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Královna bílé stopy jezdí snowboardcross, Adamczyková vyhrála anketu počtvrté

Vrátila se po těžkém zranění a to tak úspěšně, že byla vyhlášena anketou Královnou bílé stopy. Snowboardcrossařka Eva Adamczyková vyhrála anketu počtvrté. Třicetiletá rodačka z Vrchlabí ovládla anketu Svazu lyžařů ČR díky letošnímu triumfu na mistrovství světa v gruzínském Bakuriani. Na trůnu vystřídala lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou, která většinu sezony laborovala se zraněním klíční kosti. Druhý v anketě skončil běžec na lyžích Michal Novák, třetí byla slalomářka Martina Dubovská.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Hodnocení lyžařské sezony pohledem šéfa svazu

"Sezona předčila očekávání. Na podzimní tiskovce a při všech rozhovorech jsem nechtěla a ani nemohla nic předvídat. Nevěděla jsem, co od sebe čekat," řekla Adamczyková, která si vysloužila během galavečera v O2 Universum potlesk vestoje.

"Během únorového kempu se mi ale jezdilo super, a když už to mělo někde vyjít, tak to přišlo v Gruzii. Možná nejvíc v celé sezoně mi tam seděl i profil tratě. Cítila jsem zadostiučinění, že jsem si řekla: Jo, jsem zpátky," doplnila.

Adamczyková vyhrála anketu poprvé s novým jménem, v letech 2014, 2019 a 2021 ještě zvítězila pod dívčím příjmením Samková. V hlasování získala suverénních 44 bodů, druhý Novák jich měl šest.

"Nejsilnějším momentem bylo jednoznačně čtvrté místo ve sprintu na mistrovství světa a konstantní výkony v celé sezoně. Na tom mohu stavět do další sezony," uvedl Novák.

Ocenění pro nejlepšího trenéra roku převzal kouč Adamczykové – Marek Jelínek. Nejlepší juniorkou byla patnáctiletá freestyle snowboardistka Vanessa Volopichová.

Eva Adamczyková
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vedle hlavního ocenění ovládla Adamczyková také hodnocení v kategorii snowboardu, Novák zvítězil mezi běžci a Dubovská v alpských disciplínách. Nejlepší akrobatickou lyžařkou je s kariérou loučící se Nikol Kučerová, sdruženářem roku se stal Jiří Konvalinka a ve skoku na lyžích zvítězila Klára Ulrichová. V travním lyžování uspěl Martin Barták a premiérové hodnocení pro nejlepšího paralyžaře vyhrál Jiří Hartig.

Během slavnostního večera se rozloučila s kariérou nejen Kučerová, ale také běžci na lyžích Vladimír Kozlovský a Petra Nováková, snowboardcrossař Jakub Žerava, skokan na lyžích Filip Sakala nebo sjezdař Tomáš Klinský. Do Síně slávy byli uvedeni Zbyněk Hubač, Miroslav Jarouš, Ladislav Slonek, Aleš Suk a Luděk Váša. Potlesk si vysloužil také bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek, který zemřel ve věku 35 let.

Olympijská šampionka ze Soči a po letošku dvojnásobná mistryně světa Adamczyková prodloužila vládu žen v anketě. Z mužů naposledy uspěl v roce 2013 skokan na lyžích Jan Matura. Trojnásobná vítězka SP se čtvrtým triumfem přiblížila k Ledecké, která má na kontě o vítězství více. Rekordmankou v počtu prvenství je se sedmi bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

"Pro mě jsou tyhle soutěže komplikované, protože srovnáváte nesrovnatelné. Jste v anketě s běžci, skokany, freestylovými snowboardisty a ostatními. Vždy je to ale milé, že vás někdo vnímá a ví, že se vám něco povedlo," líčila Adamczyková. "Nejdůležitější jsou pro vás výsledky v sezoně a tyhle akce jsou příjemnou pozávodní událostí. Mám to ráda, protože se tu potkáte se všemi, které během roku nevidíte," líčila čerstvá vítězka.

Adamczyková tak korunovala úspěšný návrat mezi elitu poté, co si v prosinci 2021 zlomila v rakouském Montafonu obě nohy nad kotníky. První závod odjela po necelých dvanácti měsících ve francouzském Les Deux Alpes a vedle triumfu na březnovém MS skončila v závěru sezony druhá na SP ve Veysonnaz.

Anketa Král bílé stopy se vyhlašuje od roku 1973 a slavila letos jubilejní 50. výročí. V letech 1994 až 1999 se ale nekonala.

Anketa Král bílé stopy 2023 o nejlepšího lyžaře a snowboardistu Svazu lyžařů České republiky:

Celkové pořadí: 1. Eva Adamczyková (snowboardcrooss) 44, 2. Michal Novák (běžecké lyžování) 6, 3. Martina Dubovská (alpské lyžování) 4.

Trenér roku: Marek Jelínek.

Junior roku: Vanessa Volopichová.

Akrobatické lyžování: Nikol Kučerová.

Alpské disciplíny: Martina Dubovská.

Běh na lyžích: Michal Novák.

Severská kombinace: Jiří Konvalinka.

Skok na lyžích: Klára Ulrichová.

Snowboarding: Eva Adamczyková.

Travní lyžování: Martin Barták.

Para lyžař: Jiří Hartig.

Síň slávy: Zbyněk Hubač, Miroslav Jarouš, Ladislav Slonek, Aleš Suk, Luděk Váša.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články