Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Jsem tak natěšená, až mě kluci musí krotit, směje se snowboardistka Samková

Montafon (Rakousko) - Až Eva Samková vstoupí ve čtvrtek kvalifikací v rakouském Montafonu do úvodního podniku nové sezony Světového poháru ve snowboardcrossu, bude po roční pauze natěšená na závody. Až bude stát na startu druhého závodu v americkém Telluride o týden později, bude spíš o dost nervóznější. Právě tam si totiž loni přetrhala vazy v koleni. Z vážného zranění se zotavila a je připravena se vrátit do světové špičky.

Snowboardistka Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Světový šampionát se koná v druhé polovině ledna v kanadském Stonehamu, juniorské MS je na přelomu února a března v tureckém Erzurumu. "Ale také světové poháry jsou pro mě důležité, je to dlouhodobé srovnání," uvedla.

Loni si při tréninku v Telluride přetrhla křížové vazy, podrobila se operaci, ale dokázala se za rok vrátit. Stále koleno cítí, ale snažila se ho posílit natolik, aby nemusela nosit ortézu. "Je to v pohodě, kolenu věřím, už jsem se i párkrát rozsekala a drží. Natrénováno mám dost."

Těší se na porovnání s ostatními. "Už jsem si říkala, že nechci trénovat, že chci závodit. Jsem tak natěšená, že chci hned první závod vyhrát. Až mě kluci musejí krotit," odkázala Samková se smíchem na trenéry Marka Jelínka a Jakuba Flejšara.

Ve druhém závodu ale nejspíš pocítí nápor na psychiku. "Samozřejmě tam respekt bude," tuší před startem v Telluride. "Nejdu do všeho po hlavě. Nevím, co od závodů čekat, ale chci hlavně zůstat zdravá. Jsem opatrnější, rozmýšlím se víc, lépe se soustředím," prohlásila.

Devatenáctiletá vycházející hvězda českého snowboardingu už dvakrát vyhrála juniorské mistrovství světa, mezi seniory byla pátá a jednou stála na stupních vítězů při SP ve Valmalenku v březnu 2011. A na stejné pozice by se chtěla vrátit.

"Ta vítězství na juniorském MS mohla být čtyři, tak snad budou tři. A mezi seniory bych chtěla jet velké finále, když jsem malé minule vyhrála," tvrdí.

Už přes týden ji trápí nachlazení. "Ale snad už se to zlepšuje," uvedla. Poslední dva měsíce trávila na ledovcích. Volnější ježdění na Hintertuxu vystřídal trénink v trati na Kaunertalu, který ale musela kvůli viróze omezit.

"Tělo odmítalo poslušnost, ale závod je v pátek, tak snad to bude fungovat," uvedla Samková. Její organismus byl dlouhodobým tréninkem oslabený. "Neměla jsem problém spát patnáct hodin denně," usmívala se.

Optimismus ji neopustil, je pořád pro každou špatnost. I letos tak hodlá jezdit s namalovaným knírem. "Samozřejmě, ten nesmím opomenout," ujistila. Jen pro závod v Telluride nemá zatím jasno. "Loni jsem tam měla takové kočičí fousky, ale ještě nevím, jestli to risknu a namaluju si je znovu," dodala s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články